De fleste danskere bruger tavle-PC dagligt

Den letbetjente bærbare computer er rykket ind overalt men bruges fortsat mest til underholdende formål. Til gengæld er alle aldersgrupper med.

Den lette tilgang betyder, at tavle-PCen tages med og bruges overalt - enten gennem den indbyggede mobilforbindelse eller via trådløse netværk undervejs. Arkivfoto: Dmitrij Serebriakov, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DMITRY SEREBRYAKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over halvdelen af alle danskere har nu hver dag adgang til en tavle-PC, og hele 40 procent af alle over 65 år er med på den nye bølge. Almindelig surfen rundt på Internet og spil topper listen over, hvad man bruger tavlecomputeren til.

I alt har 57 procent af danskerne nu mulighed for at bruge en tavle-PC, viser en undersøgelse, som analysefirmaet YouGov har lavet for det TDC-ejede mobilselskab Telmore. For et år siden var det 43 procent, og det går således langt hurtigere mod, at tavle-PCen bliver hvermandseje.

Surf og spil topper

Tavle-PCerne er i virkeligheden en berøringsfølsom skærm med indbygget computer. De første var alle omkring 10 tommer store, men de senere år har mindre størrelser i mere praktisk format på syv eller otte tommer vundet stort indpas, fordi de er lettere at stikke i lommen - og tilsvarende billigere. I forhold til en almindelig bærbar PC er tavle-PCerne langt hurtigere til at starte, lettere at betjene, fordi funktionaliteten er begrænset, og batterierne skal lades langt sjældnere op.

90 procent af alle danskere med adgang til en tavle-PC bruger den derfor til at gå generelt på nettet med og spille spil, 74 procent læser nyheder på den, mens 56 procent ser film, serier og TV i takt med, at der kommer flere og flere netfilmtjenester à la Netflix og TDCs nyligt åbnede Blockbuster. 36 procent lytter til musik, formodentlig via de tilsvarende musikstreamingtjenester som Spotify eller TDC Play. 28 procent læser e-bøger og 29 procent e-magasiner. Her har tavle-PCerne fordelen af at kunne vise materialet i farver, hvor de rigtige og dedikerede e-bogslæsere - med undtagelse af de allernyeste - har sort/hvid skærm men til gengæld, og modsat tavle-PCen, kan bruges også i direkte sollys, ligesom ægte e-bogslæsere sjældent skal oplades før efter en måneds forbrug.

»Hvis man tror, at tavle-PCer kun er for de unge eller småbørnsfamilierne, så tager man fejl. Det er ikke så overraskende, at aldersgruppen 35-49 år topper listen. Men at 61 procent mellem 50 og 65 har en tavle-PC, og især at hele 40 procent over 65 år dagligt bruger den, er faktisk flere, end jeg havde ventet,« siger Rasmus Busk, direktør for Telmore, som selv i juni 2014 åbnede en ny front i telekrigen ved for 100 kr. ekstra pr. måned oven i det normale mobilabonnement at give Telmore Play med gratis Telmore Musik, e-bogstjenesten Mofibo, to digitale aviser, fire digitale Egmont-bladesamt film- og TV-tjenesterne HBO Nordic, TV 2 Play og CMore.

Salgsfremgang stopper nu

Hvor børnefamilierne ser mange film, vokser forbruget af e-magasiner, når børnene bliver ældre end syv år, mens e-bøger har et fast publikum blandt omkring 30 procent af tavle-PC-brugerne uanset alder.

Gennembruddet for tavle-PCerne kom med Apples første iPad i 2010. Tidligere har der været utallige forsøg på at løse den gordiske knude med en letbetjent og yderst bærbar enhed, også fra Apple selv, men uden held. Derefter gik det rigtigt stærkt, og snart er alle konkurrenter med respekt for sig selv kommet i omdrejninger.

Tavle-PCerne er dog nu nået så bredt ud, at det stort set er slut med væksten i salget. Apple ventes i år at opleve det første år med tilbagegang, når det 31. december ventes at kunne gøres op, at der er produceret og afskibet i alt 235,7 millioner tavlecomputere på verdensplan. Heraf vil de 67,7 procent være med Googles styresystem Android og de 27,5 procent med Apples iOS, anslår analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.