De fem vigtigste ting i Mærsks årsregnskab

Her er de vigtigste nyheder i dagens Mærsk-regnskab, som kan give dig overblikket over tilstanden i den omfattende koncern.

Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1.

A.P. Møller-Mærsk vil sælge selskabets aktiepost på 20,02 pct. i Danske Bank. Køberen er koncernens pengetank, A.P. Møller Holding, der køber aktierne. Vi skal sikre forankringen af banken, sagde Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla tidligere tirsdag morgen til Berlingske.

Foto: Thomas Lekfeldt.

2.

Aktionærerne i A.P. Møller-Mærsk får et ekstraordinært udbytte på næsten 34 mia. kr. efter salget af aktierne i Danske Bank. Det særligere udbytte bliver betalt 7. april og sker samtidig med et ordinært udbytte for året på 300 kr. pr. aktie.

Michael Pram Rasmussen, bestyrelsesformand i A.P. Møller-Mærsk Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

3.

A.P. Møller-Mærsk har med årsregnskabet fremlagt det største overskud nogensinde. I alt 34,2 mia. kr. tjente selskabet i 2014 primært drevet op af salget af aktierne i Danske Bank, mens en stor nedskrivning i Brasilien trak den anden vej. Resultat kom efter et år med lavere oliepriser og en langsom voksende verdensøkonomi.

Foto: Thomas Lekfeldt.

4.

Olieprisen får alvorlige konsekvenser for særligt Maersk Oil og Maersk Drilling. I den vigtige olieforretning, der blandt andet udvinder olie i Nordsøen, er forventninger skruet ned og selskabet venter nu et resultat, der er "betydelige lavere" end i 2014.  De lavere olierpriser slår umiddelbart mindre hårdt igennem i Maersk Driling, der udlejer olieplatforme, men på længere sigt bliver selskabet også ramt.

Foto: CLAUS FISKER.

5.

På den positive side gavner faldet i olieprisen containerrederiet Maersk Line. Rederiet forventer en stigende indtjening i 2015. Udover lavere omkostninger til brændstof, kommer der flere besparelse for rederiet, der forventer at markedet vil vokse med 3-5 pct. i år - en vækst Maersk Line forventer at følge.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS.