"De er ikke som i Rain Man"

Thorkil Sonne, adm. direktør i Specialisterne, en virksomhed, hvor de fleste ansatte har autisme, fortæller, at de fleste autister er meget anderledes end den karakter Dustin Hoffman spiller i Rain Man.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Autisme, eller autismespektrumtilstand (AST), er en medfødt, biologisk betinget udviklingsforstyrrelse, der blandt andet påvirker evnen til at kommunikere socialt. Mennesker med autisme har svært ved at sætte sig ind i andre menneskers tanker og følelser. Derfor kan de have vanskeligheder ved at gebærde sig i almindelige sociale situationer.

Thorkil Sonne, adm. direktør i Specialisterne, siger, at folk med autisme langt fra er som den person, Dustin Hoffman spiller i filmen Rain Man.

"Han spiller utrolig godt, men på verdensplan er der kun en håndfuld af den type autister," siger han.

Thorkil Sonne forklarer, at autister er anderledes på det sociale område, det kommunikative område og på det kognitive område, der siger noget om eksempelvis måden man fordyber sig i ting på.

"Der er de anderledes end almindelige mennesker. Men det behøver jo ikke at være et problem, at de ikke er så sociale. Det er bare sådan, at de tager tingene ekstremt konkret. Folk med autisme elsker at fordybe sig i det, de interesser sig for," siger Thorkil Sonne.

Han forklarer, at autisme-diagnosen kommer til udtryk ved, at de har svært ved at sætte sig ind i, hvad andre mennesker tænker og føler.

"Og det betyder jo, at de har svært ved at få venner. De vil sandsynligvis gerne sætte sig ind i, hvordan andre mennesker har det, men de fanger ikke de der signaler. Kemien mellem mennesker betyder utrolig meget, men hvis ikke man kan dekode et andet menneskes måde at tænke på, så begår man fejl gang på gang. Så på den måde kan man sige, at autister går rundt som elefanter i en glasbutik, Men det er ikke af ond vilje," siger han.

Til gengæld har folk med autisme andre helt unikke evner.

"Min egen søn kunne læse inden børnehaveklassen. Han lærte sig selv at læse flydende. Vi lærte ham det ikke, vi læste bare for ham i sofaen. En dag kunne han bare selv. Han har også engelsk og matematik i skolen på adskellige klassetrin over sine jævnaldrende," siger Thorkil Sonne.