De elektroniske julegaver bliver lidt dyrere i år

Til gengæld er der ingen udsigt til, at danskerne sammenlagt vil bruge flere penge på juleindkøb af elektronik til hjemmebrug trods efterårets priskrig med nye elektronikvarehuse.

Julen er altid dejlig for omsætningen, hvis man er elektronikproducent. Mange henter op mod 30 procent af årets omsætning her. I år vil mange betale lidt mere for kvalitet men samlet ikke bruge flere penge, lyder forventningen. Arkivfoto: Kim Haugaard, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Danskernes appetit på at bruge penge på elektronik i julemåneden vil, trods åbningen af en række nye Power-varehuse, ikke ændre sig stort i år - men fokus vil skifte fra telefoner og PCer til lydsystemer og lidt dyrere ting, som vi gerne vil betale lidt mere for.

»Julesalget af elektronik bliver næppe mere end en anelse større i år end sidste år, men det, man bruger flere penge på, er nok nogle andre produkter end de sædvanlige, f.eks. lydsystemer à la Sonos og spillekonsoller med tilbehør. At der er en tendens til at bruge flere penge på smartphones, skyldes, at værdien stiger. Telefonerne bliver jo større og dyrere, og også 2-i-1-computere som Microsofts Surface, hvor skærmen kan tages af, trækker. Der er en villighed til at betale for f.eks. en berøringsfølsom skærm og en lidt lettere computer, altså bedre kvalitet og nye funktioner. Det handler ikke kun om at få den billigste tavle eller PC,« siger Anders Elbak, analysechef hos analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

Stort dyk i salget i efteråret

Både PC-, tavlecomputer- og smartphonesalget dog et stort dyk i juli-september i Danmark. PC-salget til private faldt med 36 procent i forhold til sidste år, tavle-PC-salget med ni procent og smartphonesalget med 12 procent. Sammenlagt faldt salget med 18 procent, men sidste år var der også ekstra pres på, fordi Microsoft lagde Windows XP i graven og dermed tvang mange til at skifte til en ny PC, ligesom mange billige PCer kom på markedet på det tidspunkt.

»Helt generelt er det efterhånden et marked uden vækst. Folk har fået de tavler, de skal bruge, og der er ikke mange nye ting at bruge dem til, så behovet for at skifte dem ud er ikke stort. Den tre-fire-fem år gamle PC virker også ganske udmærket til, hvad de fleste bruger den til, og for de mange, der skifter til den nye Windows 10, vil det måske virke, som om de dermed har fået en ny computer, som er god nok i en periode fremad. Jo flere forskellige enheder man får i hånden, jo mindre tid bruger man på hver enkelt af dem. Telefonen bliver brugt mest, og eftersom alle flagskibstelefonerne nu har skærme på over fem tommer og en god ydelse, er der ikke så stor grund til at finde tavle-PCen frem,« siger Anders Elbak.

Nye varehuse ændrer ikke billedet stort

Priserne på tavle-PCer har da heller ikke ændret sig synderligt, siden de dykkede for lidt over et år siden ved fremkomsten af billigere Android-modeller, så de små nedsættelser, der dog sker, får ikke folk til at jage nye modeller. Åbningen af de nye Power-varehuse  som konkurrenter til især Elgiganten har heller ikke rykket det store billede stort.

»Det er mest slagtilbud, og da der i 3. kvartal blev solgt sammenlagt 991.000 PCer, tavler og smartphones i Danmark, betyder det ikke så meget, at et par tusinde mennesker har ligget i kø efter de store tilbud. Det sælger godt nok noget på dagen, men mange går efter bestemte produkter og kan godt vente på, at de måske kommer på tilbud næste gang,« siger Anders Elbak.

Julekvartalet er traditionelt det største for både privat- og erhvervssalget af elektronik. Mange virksomheder skal enten have brugt budgettet op eller begynder at købe ind for næste års budget, mens de kan få julerabatten.

Ikke alt er gaver

Analysechefen er dog ikke så sikker på, at hele julehandelen reelt er gaver.

»I takt med at smartphones bliver dyrere og dyrere, biver de nok i mindre grad brugt som gaver. 6.000 kroner er trods alt nok lige i overkanten,« mener han.

I januar-juni er der i Danmark solgt for 14.698 millioner kroner, altså næsten 14,7 milliarder kroner elektronik, viser de nyest tilgængelige tal fra markedsanalysefirmaet GfK, der måler på, hvad der faktisk sælges i forretningerne i Danmark, hvor andre analysehuse måler, hvad der leveres fra fabrikkerne men ikke nødvendigvis også bliver solgt. Smartphonetelefoner er den største enkeltvare.

I USA forventes der også kun en mindre stigning i elektronikjulesalget. Brancheforeningen Consumer Technology Association (CTA) venter en fremgang på 3,4 procent til 788,5 milliarder dollars, hvor julesalget i gennemsnit er steget med 4,7 procent de seneste ti år. CTA forventer et fald i TV-salget, fordi folk snarere vil bruge penge må billigere lydprodukter, mobiltelefoner og andre nyere elektronikprodukter. Kun 17 procent af 1.000 adspurgte vil købe et TV til jul mod 24 procent sidste år.