De danske hovedpersoner fra finanskrisen

Her er en oversigt over fem af de største hovedpersoner fra finanskrisen i Danmark.

Karsten Ree satsede på at blive Amagerbankens redningsmand, da han i 2009 indskød 500 mio. kr. i banken. Men det viste sig, at banken havde brug for yderligere kapital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Straarup, Danske Bank

Ordførende direktør i banken i 13 år i den tid, da banken voksede og købte op. Men vækststrategien gjorde, at banken var sårbar, da krisen kom. Han bebudede sin afsked i banken, da han fandt ud af, at bestyrelsen søgte hans afløser. Derfor blev rekrutteringsprocessen meget rodet. Er i dag engageret i diverse bestyrelser. bl.a. i A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal.

Niels Valentin Hansen, Roskilde Bank

Hovedpersonen i det mest spektakulære bankkrak – ikke mindst fordi han og den øvrige direktion førte an med landets mest lukrative aktieoptionsordning, der på et tidspunkt var mere end 100 mio. kr. værd. Det lykkedes for flere af hans direktionskollegaer at slippe af sted med at hæve deres lukrative ordninger få måneder inden Roskilde Bank krakkede, og tusindvis af aktionærer blev blanket af. Det var særligt slemt for dem, der på bankens opfordring havde lånt til deres aktiekøb i banken. Niels Valentin arbejdede i banken i samlet 28 år.

Jørgen Brændstrup, Amagerbanken

Hovedperson i Amagerbankens langstrakte dødskamp. Han forsøgte mod alle odds at redde den københavnske bank – bl.a. ved for bankens penge at deltage i spekulationsprojekter. Også flere aktiesalg blev gennemført, men lige meget hjalp det. Han mistede jobbet – og Amagerbanken krakkede. Jørgen Brændstrup overtog stillingen efter Knud Christensen, der døde, mens krisen i sektoren var værst. Brændstrups nuværende opholdssted og øvrige virke er ukendt.

Karsten Ree, Amagerbanken

Han satsede på at blive Amagerbankens redningsmand, da han i 2009 indskød 500 mio. kr. i banken. Men det viste sig, at banken havde brug for yderligere kapital. Redningsplanen lykkedes ikke, og banken indgav konkursbegæring i 2011. Han er fortsat meget velhavende og passer forskellige projekter, bl.a. en safaripark.

Finn Strier Poulsen, EBH Bank

Bankdirektøren endte i strid modvind efter overdragelse af EBH til Finansiel Stabilitet i 2008. Efterfølgende blev Finn Strier dømt for kursmanipulation op til bankkrakket. EBH var måske ikke det største bankkrak herhjemme, men det viste sig, at banken gemte på rigtig mange grimme sager.