De danske guldmagere er falmet

Det er ikke, fordi de danske virksomheder ikke tjener penge. Deres problem er, at det kniber med at få fart i væksten og sparke døren ind til nye vækstmarkeder.

Foto: Thomas Lekfeldt

Jeg elsker, når Berlingske Business Magasin offentliggør sine lister.

Tidligere i år kunne man svælge i udviklingen for Danmarks 100 rigeste. Nu er det tiden at trawle gennem listerne over Danmarks 1.000 største virksomheder.

For det er jo sådan med lister, at tørre tal sjældent lyver.

Så selv om man kan synes, at man har fulgt godt med igennem året, så er chancen der nu for at få overblikket – og en slags dom over, hvem der gør det godt, halvgodt eller måske ligefrem elendigt.

Der er mange konklusioner at finde, når man kigger nærmere på tallene. Jeg hæfter mig især ved én ting.

De danske virksomheder er sagt helt generelt rigtigt dygtige til at drive virksomhed.

Det er jo heldigt, eftersom det er deres opgave. Men det er ingen given ting, og det er helt sikkert ikke tilfældigt, at danske virksomheder generelt kom godt gennem den langvarige finanskrise, den efterfølgende økonomiske krise og nu har gode muligheder for at udnytte den vækst, som kan findes i mange lande verden over.

Og så kommer jeg frem til en af de hovedpointer, som jeg har fundet i årets mange tal og tabeller i dette Guld1000-magasin:

Der mangler danske guldmagere. Der mangler virksomheder og erhvervsledere, som drøner gennem loftet, som igen og igen evner at overgå alle forventninger og levere resultater, der gør dem selv, deres ejere og omgivelserne positivt overraskede.

I år hiver vi smykkekoncernen Pandora frem fra listerne som guldmager. Se nærmere på virksomhedens væksttal i artiklen side 26. De er imponerende.

Jeg er mest imponeret af, at Pandora har formået af genopfinde sig selv. For husk, at udgangspunktet ved stiftelsen, ved den efterfølgende børsnotering og nu midt i en kraftig vækstperiode er de små charms, som har vist sig langtidsholdbare og populære verden over.

Mindst lige så fantastisk er det, at man har vendt nedturen i nogle svære år til fornyet vækst.

Jagter vækstmarkederne

En af forklaringerne er, at Pandora konsekvent jagter væksten på nuværende og fremtidige vækstmarkeder. Man rykker rundt og jagter nye kunder verden over.

Den sult og iver kan til tider være svær at finde hos et dansk erhvervsliv, som generelt sagt er meget lokalt orienteret.

Dansk erhvervsliv investerer og satser i vore nære nabolande med det problem til følge, at de lande har beskedne vækstrater, når man sammenligner med udviklingen i bl.a. Fjernøsten og dele af Afrika.

Det er et problem og kan ses som et udtryk for manglende mod og manglende visioner hos en del af virksomhederne.

Lægger man dertil, at dansk erhvervsliv i disse år holder igen med investeringerne og f.eks. investerer mindre end tidligere i moderniseringer og nyt produktionsudstyr. Så har man ingrediensen til en erhvervsliv, som vil få svært ved for alvor at få gang i væksten på den lidt længere bane.

Man kan spørge, hvorfor vækst og nytænkning er så vigtig – går det egentlig ikke meget godt allerede?

Jo det går godt, men uden udvikling af produkter og nye markeder forsvinder muligheden for at få del i væksten lynhurtigt, fordi konkurrenterne så er løbet med kunderne og har smækket døren i.