De danske biotekdrømme smuldrer

Drømmen om Medicon Valley som et bioteknologisk kraftcenter i Øresundsregionen er i alvorlige problemer. Det konkluderer en rapport fra konsulenthuset Boston Consulting Group.

Der er stor risiko for, at Medicon Valley, der er et samarbejde mellem blandt andet biotekselskaber, medicinalsselskaber og universiteter i Øresundsregionen, kommer håbløst bagud i forhold til konkurrenterne i resten af verden, advarer en ny rapport. Arkivfotos: Søren Bidstrup, Jens Nørgaard, Esben Salling og Morten Germund. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Risikoen for at Medicon Valley falder bag af dansen i det stærkt konkurrenceprægede life science-marked kræver øjeblikkelig opmærksomhed.«

Så dramatisk indleder konsulenthuset Boston Consulting Group en rapport om de fremtidige muligheder i Øresundsregionen. Rapporten er bestilt af interesseorganisationen Medicon Valley Alliance og betalt med midler fra EUs regionale udviklingsprogram.

Rapporten peger på en lang række problemer for life science-industrien, som omfatter farmaselskaber, medicinske og industrielle biotekselskaber, medicotekniske selskaber og dele af fødevareindustrien på begge sider af Øresund. Til sammen udgør de den klynge, som siden 1997 er gået under navnet Medicon Valley.

Ifølge rapporten lukker store selskaber produktionssites, produktivitetsvæksten er marginal, og antallet af nye start up-virksomheder er begrænset.

Væksten er især blevet trukket af nogle få store virksomheder i regionen med Novo Nordisk i spidsen, mens vækstbidraget fra især mindre virksomheder har været marginalt og langt under den vækst, som skabes i andre af verdens førende life science-klynger.

Det skal der laves om på, hvis ikke talent, investeringer og job skal forsvinde fra regionen, mener direktør Stig Jørgensen fra Medicon Valley Alliance.

»Vi vil gerne skabe en bevidsthed hos politikerne om, at det er en sovepude at tænke, at når det går godt for Novo Nordisk og de andre medicinalselskaber, så går det også godt for Danmark. Det gør det måske på kort sigt, men hvis vi ikke sikrer de rigtige rammebetingelser for at skabe et dynamisk miljø med en underskov af små og mellemstore virksomheder i life science-branchen, så vil de store virksomheder langsomt flytte deres aktiviteter til andre dele af verden,« siger Stig Jørgensen.

Samler viden fra hele verden

Spørger man store virksomheder som Lundbeck og Novo Nordisk, der begge er medstiftere og betalende medlemmer af Medicon Valley, står det dog klart, at klyngens betydning ikke længere er så stor, som den har været.

»Vi bidrager finansielt til Medicon Valley og synes om det, fordi det er rigtig samfundsmæssigt set, og fordi det skaber flere karrieremulighedermuligheder for folk, som arbejder hos f.eks. Lundbeck. Den dynamik er vigtig. Men når vi vælger projekter, som vi vil videreudvikle, så vælger vi jo de bedste projekter, vi kan finde globalt. Det kan lige så godt komme fra San Fransisco eller Kina,« siger Ulf Wiinberg, adm. direktør for Lundbeck.

Er I ved at vokse ud af Medicon Valley?

»Du kan vel sige, at vi altid har været uden for Medicon Valley. Lundbeck er meget god at have med for Medicon Valley, både når det gælder mennesker og de bidrag, vi yder, men Lundbeck er ikke afgørende for, om Medicon Valley lykkes,« siger Ulf Wiinberg.

Heller ikke for Novo Nordisk er det afgørende, om den viden, de skal bruge i virksomheden, kommer fra Medicon Valley eller et andet sted på kloden.

»Men det er vigtigt at have en stærk region, fordi det er med til at brande området og tiltrække arbejdskraft. Men der har været en tendens til, at København er blevet styrket på bekostning af det sydsvenske område i de seneste fem år, og samtidig er der inden for farmaområdet sket en koncentration omkring færre og større virksomheder og nogle stærke universitetsmiljøer i hovedstaden. På den måde har Medicon Valley Allliance mistet betydning,« siger Peter Kurtzhals, direktør for Novo Nordisk diabetesforskning og medlem af bestyrelsen i Medicon Valley Alliance.

Afhængig af de store

Professor Finn Valentin, der er leder af Research Center on Biotech Business ved CBS, er enig i, at en klynge som Medicon Valley handler om mere end køb og salg af projekter. Det handler også i høj grad om vandring af arbejdskraft, men de små virksomheder er mere afhængige af de store, end de store er af de små.

»Der er ikke tale om et symmetrisk afhængighedsforhold. De gode ting, der skal ske i små biotekvirksomheder, er mere afhængige af de store farmaselskaber, end farmaselskaberne er afhængige af biotekvirksomhederne. Det er der ikke nogen tvivl om,« siger Finn Valentin.