De buede TV får en flad

Flere af de store TV-producenter dropper helt - eller neddrosler - salget af buede TV-skærme i Danmark, for der er ingen, der gider at købe dem.

Buede TV-skærme ender nu samme sted som 3D-TV - ingen gider at købe dem. Arkivfoto: Odd Andersen, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis man er til buede fladskærms-TV, skal man fremover til at lede længere - og det er ikke kun, fordi Fona-kæden snart er fortid i Danmark.

Som den første producent tager TP Vision, der står bag Philips TV, konsekvensen af det nærmest ikke-eksisterende salg og ophører helt med at sælge buede TV-skærme i Norden. De sidste to modeller - på 55 og 65 tommer - er lige nu til salg i Dansk Supermarked, og så kommer der ikke flere.

»Buede TV var en designgimmick og aldrig noget, som forbrugerne rigtigt tog til sig. Derfor tager vi konsekvensen og lader det udgå i Norden,« siger Henrik Kyhl, nordisk direktør for TP Vision.

Kun Samsung holder fast

Dermed parkeres de buede TV på samme hylde som 3D-TV, der heller aldrig fandt et publikum, som kunne måles i statistikkerne. 3D er dog stadig en indbygget funktion i mange fladskærms-TV, men den følger bare med, når man i øvrigt vælger sit fjernsyn.

I Danmark kæmper Philips og Samsung om førstepladsen som det bedst sælgende TV-mærke. Philips solgte i 2015 hvert fjerde af alle købte TV-apparater i Danmark. Og netop Samsung er den eneste af de store TV-producenter, som har bevaret troen på, at buede skærme kan gøre en forskel på salget, selv om det mellem januar og november 2015 ifølge analysefirmaet GfK var kun fire procent af alle solgte fladskærme i Danmark af den buede slags. I 2014 udgjorde de buede skærme to procent af det samlede fladskærmssalg.

Både TCL/Thomson, Panasonic og LG neddrosler eller dropper helt at sælge buede TV i Norden, fremgår det af Branchen Forbrugerelektroniks nyhedsbrev, Digimail. De buede TV-apparater, som er tilbage, ligger i den dyre ende og har de helt store skærme og bliver dermed automatisk for feinschmeckere.

Ikke mange hjem med tårn

Allerede i januar 2015 sagde Henrik Kyhl fra TP Vision/Philips til Berlingske, at der stort set ikke blev solgt nogen buede TV, selv om Philips tilmed tog mindre for dem end den tilsvarende »lige« udgave. Han afviste også, at der er nogen billedkvalitetsforbedring på de buede skærme.

De første buede TV-skærme kom frem i 2013 men har ikke formået at slå an. Salgsargumentet har været, at betragtningsvinklen foran en buet skærm er god for alle, der ser med, i forhold til på en flad skærm. De buede skærme stiller dog større krav til hjemmets indretning, da de i sagens natur ikke kan hænge på en væg og fylde så lidt som muligt.

»Det er trods alt et fåtal af hjemmene, der har eget tårn,« som Henrik Kyhl udtrykker det.

Der sælges fortsat buede computerskærme, som jo også kan bruges til at se TV på over f.eks. internetforbindelsen.

Der blev i 2015 solgt omkring 550.000 fladskærmsfjernsyn i Danmark, anslår Branchen Forbrugerelektronik.