De bristede forventninger til banken

Hvordan hænger det sammen, at kundetilfredsheden er lavest i storbankerne Danske Bank og Nordea, når det samtidig er de banker, der har flest kunder?

Finansjournalist Mads Sixhøj Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Hvis det er så utilfredsstillende at være kunde i de to banker, skulle man tro, at kunderne for længst var skiftet over til andre og mindre banker, hvor kundetilfredsheden ifølge analyseinstituttet EPSI er højere.

En forklaring kan være, at kunderne i de to banker er tilfredse nok til at blive, eller at bankkunder simpelt hen finder det for besværligt at skifte bank – hvilket man har hørt om før i andre undersøgelser. Men de største banker scorer nu engang lavest på kundetilfredsheden i årets EPSI-undersøgelse, og for at finde forklaringen skal man kigge på de parametre, som undersøgelsens 4.000 svarpersoner har forholdt sig til. Det gælder Image, Forventninger, Produktkvalitet, Servicekvalitet og Værdi for pengene.

Særligt forventningerne er værd at bide mærke i. De fleste ved, at skuffelser oftest kommer, når man har haft høje forventninger til noget. Har man der-imod ingen eller lave forventninger, er det også særdeles svært at blive skuffet, og så vil man oftere have tendens til at være tilfreds med resultatet.

Normalt hænger det sådan sammen, at jo større en virksomhed er, jo større er forventningerne til den. Her er banksektoren ingen undtagelse, hvor der ganske naturligt er høje forventninger til store banker som Danske Bank og Nordea. Det betyder også, at de ikke skal træde meget ved siden af, før det koster i form af skuffede og dermed utilfredse kunder.

For Danske Banks vedkommende er det fortsat finanskrisen, der tynger i forhold til image og kundetilfredshed. Banken blev billedet på den nærmest hæmningsløse jagt på vækst, som bankerne gennemførte op til krisen, men som endte med at ruinere massevis af danskere. Danske Bank forsøgte sig med kampagnen »New Standards«, men den forværrede blot bankens image, og i årene efter forlod tusindvis af kunder banken.

De seneste par år er det dog begyndt at gå fremad for Danske Bank imagemæssigt – og også på kundetilfredsheden ifølge EPSI, hvor blandt andet succesen MobilePay har givet banken positiv omtale og goodwill hos kunderne.

Derimod er der tilbagegang i kundetilfredsheden i andre store banker som Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit Bank. De har ikke formået at leve op til kundernes forventninger. I Nordeas tilfælde har gentagne problemer med it-systemer generet kunderne, og det skuffer naturligvis dem, der har valgt at være kunde i Nordens største bank.

De store banker skal tættere på kunderne og forstå kundernes behov bedre, og her kan de passende kigge mod Handelsbanken, som ifølge undersøgelsen også har høje forventninger fra kunderne, men hvor banken lever op til dem. Her er forventningerne afstemt, og det er afgørende for at have tilfredse kunder.