De bankansattes lønkonto mærker ingen krise

Bankansatte og resten af finanssektoren har midt i økonomisk krise oplevet stigende lønninger.

Foto: Thomas Lekfeldt. Nordea var en af de banker, der udbetalte højere løn til de ansatte i 2014. FOTO: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Ansatte i finanssektoren har på trods af økonomisk krise holdt lønfest siden 2008, hvor deres lønninger er steget med 21,4 procent.

Det skriver Jyllands-Posten torsdag.

Rektor Lars Ib fra Business Institute, der blandt andet uddanner MBA'ere, er kritisk overfor finanssektorens stigende lønninger og mener, det signalerer en mangel på bæredygtighed i branchen.

»Man er tilbage i samme logik som før sommeren 2008 med fokus på profit, bonus og incitamentsordninger, der eller blev skældt ud under finanskrisen. Man kan spørge, om branchen har lært noget som helst. Mit svar er nej,« siger rektor Lars Ib til Jyllands-Posten.

For bankansatte steg lønnen med hele 26 procent, og det er meget højere end lønningerne for erhvervslivet, som i samme periode gik op med 12,4 procent.

Underdirektør i Dansk Erhverv Geert Laier forklarer blandt andet stigningen med, at der er kommet flere akademikere på bankernes lønningsliste.

En af forklaringerne på de flere penge i lønposen til bankansatte ligger i, at de har fået forhandlet gode overenskomster. De overenskomster kom i hus i 2008, hvor økonomien kørte på skinner, og det kommer bankerne så til at betale for nu. Det forklarer Mariane Dissing som er administrerende direktør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Bankerne har på trods af tungere lønposer oplevet et stort antal afskedigelser de senere år. Banksektoren var den branche, der fyrede flest fra 2013-14 med1.190 fyringer.