Day Birger Mikkelsen søger ny udenlandsk investor

Med islandske Straumurs kollaps er halvdelen af aktierne i modetøjsvirksomheden Day Birger Mikkelsen reelt uden ejer. Stifteren Keld Mikkelsen ærgrer sig over det krakkede islandske eventyr men håber på en udenlandsk investor igen.

Stifter og medejer i Day Birger Mikkelsen, Keld Mikkelsen er ærgerlig over, at det gik så galt med de islandske investorer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske modetøjsvirksomhed Day Birger Mikkelsen skal finde en ny medejer, efter at den islandske investeringsbank Straumur i går kollapsede.

Stifter og medejer Keld Mikkelsen er ærgerlig over, at det gik så galt med de islandske investorer, men håber alligevel, at de 50 procent af aktierne, Straumur ejede, lander på udenlandske hænder.

”Det er vigtigt, at vi får noget udenlandsk hjælp og ekspertise, hvis vi gerne vil lykkes i udlandet. Danske modevirksomheder har traditionelt set haft svært ved at klare sig udenlands, for det er svært at vide, hvad der sker i London når man sidder herhjemme, og derfor tror jeg så afgjort stadig en udenlandsk aktionær er en god idé,” siger Keld Mikkelsen.

Store ambitioner
Ambitionerne var store, da modevirksomheden Day Birger Mikkelsen i 2006 fik det islandske investeringsselskab Baugur som medejer.

Baugur satte sig på halvdelen af aktierne i Day mens stifteren Keld Mikkelsen beholdte de resterende 50 procent og sammen skulle de ekspandere virksomheden voldsomt i udlandet, ligesom målet lød på en omsætning omkring en milliard inden for tre – fire år.

I dag ser virkeligheden anderledes ud. Baugur gik konkurs i 2008 og i går kollapsede så Straumur, den islandske bank der havde overtaget aktierne.

Dermed ligger halvdelen af Day Birger Mikkelsen i det islandske finanstilsyns ejerskab, ekspansionsplanerne er sat på pause og omsætningen ligger endnu på million-niveauet.

”Man må se i øjnene, at det ikke gik, som vi havde tænkt os det. Man kan sparke efter mange, men faktum er, at ingen af os vidste for to år siden at vi ville opleve sådan en krise her,” siger Keld Mikkelsen, der dog ikke fortryder, at han inviterede de islandske investorer indenfor.

Forkøbsret til stifteren
”Det virker grotesk, når man fortæller om det nu, men dengang virkede vores planer jo realistiske, og derfor satte vi os store mål for. Og så skete der så alt muligt,” siger han og fortsætter:

”Hvis man skal sige noget positivt, så er det at vi da fik åbnet 12 butikker i England, som vi stadig har og er glade for.”

Keld Mikkelsen har endnu ikke hørt fra hverken Straumur eller det islandske finanstilsyn og ved altså ikke hvad fremtiden præcist bringer for de 50 procent af aktierne i selskabet. Bliver aktierne sat til salg har han dog selv forkøbsret, men om han vil slå til kommer an på, hvem der ellers viser interesse.

”Enten lander aktierne her hos mig, og så kigger vi på de muligheder det giver, eller også får vi en spiller der kan tilbyde nogle andre ting, eller også bliver det en kombination,” siger Keld Mikkelsen.

Modevirksomhedens daglige forretning er ikke påvirket af kollapset og ifølge Keld Mikkelsen klarer forretningen sig hidtil ”hæderligt” gennem finanskrisen.