Datatilsynet venter utålmodigt på Google

Datatilsynet har endnu ikke fået en endelig bekræftelse på, at ulovligt indsamlede data fra Googles fotovogne bliver slettet. Oppositionen kalder justitsministeren i samråd.

Foto: li xin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google har endnu ikke bekræftet over for Datatilsynet, at internetgiganten har slettet ulovligt indsamlede data fra fotovogne, der kørte rundt i landet tidligere på året.

Datatilsynet har krævet, at både Google og en tredjepart skriftligt meddeler, at alt data, der omfatter alle tænkelige medier, er slettet.

Læs også: Google udleverer private data

"Vi har hørt, at de danske oplysninger skulle være slettet, men vi skal altså have en bekræftelse både fra Google og en tredjepart på, at oplysningerne fra Danmark er helt og aldeles slettet. Vi rykkede faktisk Google for bekræftelsen så sent som i går og forventer snart at få svar," siger Lena Andersen, kontorchef i Datatilsynet.

Minister kaldt i samråd

Det er efterhånden en måned siden, at Google meddelte, at de ville udlevere private data indsamlet fra fotovognene. I vognene var udstyr, som opsnappede den kommunikation, der fandt sted via forbipasserende og trådløse netværk, som ikke var beskyttet med adgangskode.

Det betyder, at Google har kunnet fange og gemme blandt andet sendte og modtagne e-postbeskeder og oplysninger om besøg på internetsider.

Læs også: Google får smæk af Datatilsynet

Sagen har også vakt politisk interesse. Socialdemokraternes forbrugerordfører Benny Engelbrecht, der også er medlem af Folketingets udvalg for Videnskab og Teknologi, har indkaldt justitsminister Lars Barfoed i samråd.

"I første omgang skal den her Google-sagen belyses. Men det er lige så meget det principielle. Vi bliver nødt til at finde ud af, hvad det skal have af konsekvenser at udføre disse handlinger" siger Benny Engelbrecht.

Politianmeldelse i Australien

Oppositionspolitikeren hæfter sig ved, at Danmark er et af de slappeste lande i Europa, når det kommer til krav om sikkerhed for dataindsamling. Han frygter dog, at samrådet med justitsministeren først bliver virkelighed sidst i august. Og til den tid kan alle Googles data være pist væk.

Læs også: Ny politiundersøgelse af Google

I Australien er politiet blevet bedt om at undersøge Google. I Canada og USA er undersøgelser blevet sat i gang, og i USA har flere privatpersoner anlagt sag mod Google for at overtræde privatlivets fred ved at samle data ind fra åbne net.

Google har meddelt, at man vil overdrage de data, som blev samlet ind, til myndighederne i Tyskland, Frankrig og Spanien.