Datatilsyn går ind i overvågningssag

Yahoo har scannet hundreder af millioner af e-mailkonti for efterretningstjenesten NSA og kan derfor have krænket europæeres ret til privatlivets fred.

Internetgiganten Yahoo scanner angiveligt alle indkomne mails for bestemte oplysninger, som efterretningstjenesten har bedt om. Arkivfoto: Dado Ruvic, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Det irske datatilsyn er gået i gang med at undersøge afsløringen af, at den amerikanske internetgigant Yahoo scannede alle sine brugeres e-mails for den amerikanske efterretningstjeneste NSA. Det kan nemlig være en overtrædelse af retten til privatlivets fred.

»Som følge af rapporter i medierne har det irske datatilsyn rettet henvendelse om sagen,« hedder det i en meddelelse fra datatilsynet. »Enhver form for masseovervågning, der overskrider EU-borgeres grundlæggende rettighed til privatliv vil af datatilsynet blive set på med betydelig bekymring,« gøres det klart.

Søger efter bestemte oplysninger

Nyhedsbureauet Reuters afslørede tidligere i denne uge, at Yahoo hemmeligt har udviklet software, som kan løbe igennem alle e-mails, som folk med en Yahoo-konto modtager, og finde bestemte oplysninger, som efterretningstjenesten er interesseret i. Det drejer sig angiveligt om hundreder af millioner af Yahoo Mail-konti.

Om det er NSA eller forbundspolitiet FBI, der skal bruge oplysningerne, står ikke klart. NSAs ønsker om national overvågning går normalt gennem FBI.

Det irske datatilsyn går ind i sagen, fordi Yahoos europæiske hovedsæde ligger i Irland, ganske som en række andre teknologigiganter har valgt at gøre, fordi den irske selskabsskat er den laveste i Europa. Det er derfor datatilsynets opgave at kontrollere virksomhederne.

Yahoo har meldt ud, at det overholder USAs love og kalder Reuters' udlægning for »misvisende« uden at komme nærmere ind på detaljerne. Google og Microsoft har officielt meddelt, at de ikke på nogen måde er involveret i overvågning, som myndighederne har beordret.

Sikkerhedschef sagde op

Der er tale om den første sag, hvor et amerikansk selskab indvilliger i at udføre opgaver for efterretningstjenesten ved at scanne alle indkomne beskeder og ikke kun allerede modtagne beskeder eller et udvalg af brugere.

Hvilke oplysninger der søges efter, er ikke kommet frem.

Angiveligt er det Yahoos topchef, Marissa Mayer, som har taget beslutningen, hvilket i juni 2015 fik den daværende sikkerhedsdirektør hos Yahoo, Alex Stamos, til at sige op. Han er i dag ansat hos Facebook.

Det var Edward Snowden, tidligere NSA-ansat, der i sommeren 2013 afslørede omfanget af NSAs aflytning og overvågning gennem en enorm dataindsamling hos teknologigiganterne.

Yahoo er i forvejen ramt af afsløringen af, at mindst 500 millioner e-mailkonti i 2014 blev hacket - det største hackerangreb til dato mod nogen e-mailudbyder. Yahoo fortalte først for nylig om angrebet, da folk blev bedt om at skifte kodeord.