Datatab skal gøres kriminelt

Tre skandaler i Storbritannien medfører nu krav om, at det bliver kriminelt for det offentlige at miste personfølsomme oplysninger.

Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lovene skal strammes, så det også bliver kriminelt, når det offentlige mister eller lækker personfølsomme oplysninger.

Det kræver det britiske retsudvalg efter flere hændelser de seneste måneder, hvor bl.a. 25 millioner briters personlige data forsvandt under transport af to CDer til skatteministeriet.

Den britiske regering hilser retsudvalgets rapport velkommen.

I dag er det ikke kriminelt, hvis statslige institutioner bryder reglerne om beskyttelse af personfølsomme oplysninger.

»Systematiske svigt«

Retsudvalget taler om »et udbredt problem« med »systematiske svigt« i regeringens håndtering af de personlige oplysninger.

»Omfanget af datatabet hos statslige institutioner er i sandhed chokerende, men de beviser, vi har set, peger på yderligere, skjulte problemer. Det er rent ud sagt utroligt, at de forholdsregler, som skatteministeriet nu har taget, ikke allerede var en del af standardprocedurerne,« siger udvalgets formand, liberaldemokraten Alan Beith, til BBC.

Der er udlovet en dusør på 20.000 pund for de to CDer, som forsvandt i oktober med meget personfølsomme oplysninger om børnebidrag og bakkontonumre på 25 millioner briter væk. Det er stort set halvdelen af landets befolkning. Et par uger efter blev det kendt, at Transportministeriet har mistet oplysninger om 7.500 køretøjer - herunder navne og adresser på deres ejere - sendt med posten fra Nordirland til Wales. Og sidst i november kom det frem, at resultaterne fra tre millioner teoriprøver også er blevet væk. Endelig forsvandt 60.000 kundeoplysninger sammen med en bærbar PC, som 5. december blev stjålet fra en bil, der tilhørte en ansat ved Borgerservice i Nordirland. Disse oplysninger om folk, der har søgt råd og vejledning, og som bl.a. for fleres vedkommende rummer økonomiske oplysninger som bankkontonumre, var dog beskyttet med tre lag af sikkerhed, heriblandt et højt krypteringsniveau.

De personlige oplysninger kan misbruges til såkaldt ID-tyveri, hvor kriminelle udgiver sig for at være de pågældende og kan optage lån, hæve penge og på anden måde misbruge deres identitet, fordi de har alle data.

EU vil stramme regler

EU arbejder nu også med at indføre fælles, skrappere krav for at beskytte personlige data.

»Vi må forbedre folks opmærksomhed om disse forbrydelser dramatisk. Bedre databeskyttelse vil også få positiv indflydelse på forbrugernes tillid til Internet. Derfor støtter vi fulgt udviklingen af teknologi, som beskytter privatlivets fred,« sagde den italienske viceformand for EU-Kommissionen, Franco Frattini, i begyndelsen af december på Microsoft Innovation Day i Bruxelles, Belgien.