Datapriser i EU falder til en tredjedel

EU-landene enedes onsdag om nye maksimumpriser fra sommerferien på at bruge telefon og PC i udlandet. Der skæres kraftigt af dataprisen, men det bliver også billigere at tale.

Sommerferien bliver billigere for dem, der planlægger at bruge mobiltelefonen eller computeren i udlandet. Foto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste øjeblik er den politiske aftale om at skære ned på priserne for at bruge mobiltelefonen og computeren i udlandet faldet på plads, og derfor bliver priserne igen i år sænket fra sommerferien, og navnlig datapriserne får et hak nedad, fordi EU-landene for første gang bestemmer, hvad maksimumprisen må være.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) fik onsdag forhandlet en aftale på plads, som gælder fra 1. juli, hvor den nuværende regulering hører op. Frem til 2017 sænkes priserne hvert år.

Minutpris ned under tre kroner

Derefter må det højst koste 2,70 kroner pr. påbegyndt minut selv at ringe op fra et af de øvrige 26 EU-lande (i dag 3,26 kroner), mens det vil koste 0,75 kroner i minuttet (i dag 1,02 kroner) at blive ringet op.

Sender man en SMS-tekstbesked, er prisen fra 1. juli 0,22 øre mod nu 0,30 øre. Det koster ikke noget at modtage SMSer.

Den store nyhed bliver en kraftig sænkning af de skyhøje priser på at koble sig på Internet i udlandet. Indtil sommer gælder, at EU har lagt et loft på 3,73 kroner pr. megabyte data; det er den maksimumpris, som teleselskaberne må tage af hinanden, men hvad kunderne betaler, er ikke reguleret, og her har de fleste danske udbydere taget 20 kroner pr. megabyte.

Fortsat fald frem til 2014

Nu bliver priserne fastsat, og fra 1. juli må det højst koste 6,52 kroner pr. megabyte data. Det nuværende loft på 466 kroner om måneden fortsætter. Hvis man rammer loftet, skal man have en SMS-besked om det og kan så beslutte ved at svare på den, at man gerne vil bruge noget mere. Ellers bliver der automatisk lukket for yderligere databrug.

Aftalen om udlandstelefoni (såkaldt roaming) betyder, at priserne også falder over de næste to år. Her næsten halveres prisen for selv at ringe op og blive ringet op, mens SMS-prisen ryger ned på 56 øre pr. styk, og dataprisen pr. megabyte falder til hele 1,86 kroner, når vi runder 1. juli 2014.

»Jeg er glad for, at vi har opnået en aftale, som sikrer forbrugerne markant lavere priser, og som samtidig vil skabe reel konkurrence på sigt. Roamingaftalen er en højt prioriteret sag for det danske EU-formandskab, da den sikrer både forbrugerne og erhvervslivet beskyttelse mod skyhøje priser på mobilt internet,« siger Ole Sohn.

Danmark er frem til 1. juli formand for EU og havde sat sig som mål at få en god aftale på plads.

Alle priserne er inklusiv moms.