Datamængder på nettet eksploderer

Der er gang i den på internettet, hvor net-giganten Cisco nu opjusterer sin forventning til væksten i trafikken ganske gevaldigt. Det er blandt andet video, der driver udviklingen.

Der bliver tastet over hele verden - og tasteriet betyder en femdobling af trafikken de kommende år Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis internettet var en motorvej, ville der være tæt trafik helt ned til Køge. Og det ville blive værre og værre hvert år, der gik. I hvert fald vokser trafikmængderne ganske heftigt hvert eneste år - og ser nu ud til at stå over for en femdobling fra 2008 til 2013. Det betyder i faktisk tal, at internettrafikken i 2013 være steget til 667 mia. gigabytes på verdensplan. Det viser et nyt estimat fra internetgiganten Cisco, der baserer analysen på tal fra stort set samtlige af de store analysehuse.

Det er især video og IP-TV, der trækker tænder ud - men også streamet musik, videomøder og lignende aktiviteter, der får nettet i knæ. Stigning i trafikmængden skyldes dog også, at folk generelt får hurtigere og hurtigere bredbånd, der bruges til mere og mere krævende aktiviteter. Men også større fladskærme til computerne gør en forskel, fordi folk oftere har flere ting kørende samtidig på en stor skærm, end på en lille.

Cisco estimerer således, at der i 2013 vil være en milliard kvadratmeter fladskærme i brug globalt - samtidig med, at TV og video-tjenester vil fordobles hvert år, indtil 2013.

Video eksploderer
En af de mere pekuliære forhold i Ciscos estimat er mobiltelefonernes rolle i fremtidens online-verden. I dag udgør datatrafik fra mobiltelefoner en forsvindende lille del af teleselskabernes forretninger, fordi danskerne endnu ikke i større stil bruger mobilen til at surfe med. Men det kommer verdensbefolkningen til i fremtiden, spår Cisco. Datatrafik fra mobiltelefoner vil blive 66-doblet, og i 2013 forventer Cisco, at 91 procent af al internettrafik fra private vil være video.

Den øgede trafik sætter stadigt større krav til nettets båndbredde - ikke blot i privates internetforbindelser, men også i nettet som sådan. Det har sat teleselskaberne under pres, fordi de får vanskeligt ved at grave kabler ned i samme tempo, som kravet til båndbredde vokser.

Det har tidligere udløst en debat i særligt USA om begrebet netneutralitet, hvor hovedtemaet især var, at man i fremtiden kan blive nødt til at vælge, hvilken slags trafik, der har førsteret, hvis nettet får flaskehalse. De entrepenante amerikanere øjnede straks en chance for et nyt forretningsområde, fordi en placering i overhalingsbanen kunne sælges til de tjenesteudbydere, der kunne betale den højeste pris.