Datagigant på tyvetogt sætter rekord

Danmarks næststørste leverandør af internetfiberforbindelser, Global Connect, stjæler store kunder fra TDC og kaster sig nu over sommerhusområder i Danmark.

Christian Holm Christensen, administrerende direktør for Global Connect, er klar til at udvide forretningen i 2016. Arkivfoto: Emil Hougaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Hougaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et tyvetogt blandt konkurrenten TDCs store kunder kan den danske data- og internetleverandør Global Connect levere sit hidtil bedste regnskab. Nu skal der udvides i Nordtyskland, og i Danmark skal sommerhusområder og tilsvarende ind i folden.

Global Connect, der er Danmarks næststørste leverandør af fiberforbindelser og står bag Danmarks største datacentre, hvor 70 procent af alle internetsøgninger i Danmark går gennem, kom ud af 2015 med en omsætningsfremgang til 537 millioner kroner mod 477 millioner året før, et driftsresultat (EBITDA) på 205 millioner kroner mod 189 millioner i 2014 og et resultat efter skat på 35 millioner kroner mod 24 millioner i 2014.

De store skifter

»Vi har kundefremgang. TDC har kundeafgang, og en del af kundemassen søger over til os, hovedsagelig fra den større del, altså store virksomhedskunder. De har IT med stor kompleksitet, så det er ubetinget godt for os og skidt for TDC. Vi har taget en del af de kunder, der betyder noget, og dem skal man ikke miste særligt mange af, før det gør ondt, også i en stor virksomhed som TDC,« siger Christian Holm Christensen, administrerende direktør for Global Connect siden 1. november 2014, til Berlingske.

Han beskriver ellers markedet som »presset«.

»Derfor er vores resultat fornuftigt. Det handler mere om service end om pris. Priserne er generelt kommet så langt ned, at det ikke handler om 50-100 kroner om måneden, når man taler om en kritisk del af ens virksomhed. Vi har arbejdet rigtigt meget på at forbedre vores service, så vi reagerer hurtigt, når noget er galt, kan hjælpe proaktivt og kan rådgive og give viden ud uden nødvendigvis at fakturere den bagefter. Selvfølgelig skal vi have den mest konkurrencedygtige pris, men det behøver ikke at være den laveste,« siger Christian Holm Christensen.

Data i Danmark sælger

Global Connect er stiftet i 1998 af iværksætteren Niels Zibrandtsen, som i dag er bestyrelsesformand. Selskabet med hovedkontor i Taastrup midtvejs mellem Roskilde og København har i dag 13.000 kilometer fiberkabler i Danmark og er netleverandør til de fleste større, danske virksomheder via det landsdækkende net. Også i dele af Sverige samt Nordtyskland har Global Connect eget net.

At selskabet er dansk og kan sikre, at virksomhedernes data opbevares i Danmark, bliver stadig vigtigere.

»Vi har store kunder, der insisterer og kontrollerer mig for, at deres data kører i et lukket system og ikke forlader Danmark. Der er klart en begyndende forståelse for, at det er vigtigt, at data forbliver i Danmark. Det fylder mere og mere, og den kommende EU-regulering af området vil ramme rigtigt hårdt, så dette er nok kun starten på bølgen,« siger topchefen.

Ja til flere opkøb

Han regner med at skulle købe mere op. I 2015 blev T26 Technology købt. Selskabet tilbyder dataopbevaring og udlicitering af IT-systemer og -drift og er ISO-certificeret, hvad kun få er i den branche.

»Vi købte T26, fordi de har et meget kompetent hold og er rigtigt dygtige. Det er altid meget komplekst at lave opkøb, så lige nu forhandler jeg ikke med nogen, men det er bestemt noget, vi kikker på fremad i 2016, om end det nok først får effekt i 2017. Det vigtige ved opkøb er, at de mennesker og kompetencer, man køber, skal være med. Den, der bliver købt, skal ville det, og vi køber ind for at vokse,« understreger Christian Holm Christensen.

Global Connect udvider nu sine operationer i Nordtyskland.

»Vi vil udvide vores fiberforretning, som er kerneforretningen, på det nordtyske marked. Her har vi rigtigt store projekter og forventer i 2016 at udvide yderligere, typisk med meget store, internationale kunder, som det tager tid at få kontrakterne på plads med. Men også i Danmark vil vi bygge ud for at få en større finmaskning af vores net. Vi vil ikke - som andre selskaber - grave forbi X antal kunder. Vi vil hellere grave ud til én kunde end grave forbi 100. Så jeg forventer at øge vores ned med et par tusinde kilometer,« siger Christian Holm Christensen.

Sommerhuse i Danmark i fokus

I øjeblikket er Global Connect i færd med at lægge kabler i jorden på Bornholm, hvor staten skød penge i at sikre bedre internetdækning.

»Vi bliver nok ikke helt færdige i 2016, men vi stopper ikke, når statstilskuddet ophører. Vi vil udvide yderligere frem til 2019. Ambitionen er, at alle bornholmere får en internetforbindelse fra os, helst via fibernettet, ellers som trådløs løsning med de hastigheder, som der skal til for at kunne tale om digital infrastruktur. Og ambitionen er, at Bornholm ikke skal stå alene. Vi vil brede den bornholmske løsning ud til andre dele af Danmark, og det vil der være gode muligheder for, at vi gør allerede i år,« siger topchefen.

Han har navnlig kik på andre sommerhusområder som f.eks. i Odsherred Kommune. Det er typisk steder, som er svære og dyre at dække, men hvor ordentlige netforbindelser også er afgørende for overhovedet at kunne leje sommerhuse ud.