Datacenter på Sydpolen er svært at køle

Minus 20 grader er en varm dag, og alligevel er det svært at køle servere på Sydpolen.

Foto: Dan Leeth
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amerikaneren John Jacobsen er en ekstrem it-type.

Han har placeret et datacenter midt på den geografiske sydpol.

Det er sket som led i skabelsen af IceCube, verdens største neutrinoteleskop. Den tætte is på Sydpolen gør det lettere at finde højt ladede neutronerne, der er stammer fra supernova-eksplosioner, sorte huller og andre ekstreme hændelser.

Datacenteret er nødvendigt for at håndtere dataene og sende dem videre til forskerne fra University of Wisconsin-Madison.

At drive et datacenter på Sydpolen er ikke nemt, eksempelvis er køling trods de kolde omgivelser stadig et problem.

"At holde ting kolde er overraskende svært, også dér," siger John Jacobsen - der er softwarekonsulent i sit eget firma, NPX Designs - fem minutter inde i interviewet.

Problemet er, at luften udenfor er så kold, at de skal have et system kørende, som balancerer tempaturen. Når det er varmest på Sydpolen, er temperaturen 20 grader.

Der er flere udfordringer ved at køre datacenteret, fortæller John Jacobsen, som selv gentagne gange har været sydpå for at arbejde på datacentret. I otte måneder om året kan personalet eksempelvis ikke forlade stationen, fordi det er for koldt til at flyve. Projektet samler en terabyte i timen i rådata, som bliver komprimeret og sendt via satellitforbindelse til forskerne i USA.

Interviewet er optaget ved OSCON 2010, The O'Reilly Open Source Convention, som fandt sted i Oregon sidste uge.