Dare2 vil udfordre både de etablerede og opkomlingene

Laila Pawlak og Kris Østergaard står bag konsulentvirksomheden Dare2 og startup-acceleratoren Thinkubator. Et af målene er at lade de etablerede virksomheder og iværksætterne inspirere hinanden.

Laila Pawlak og Kris Østergaard stiller lokaler og knowhow til rådighed til iværksætterteams. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De gulbrune murstensbygninger, som huser Dare2mansion, er base for både konsulentbureauet Dare2 og et kontorfællesskab. Men de indeholder også mere end det. De er også hjemsted for det første hold af initiativrige iværksættere, der for tiden er en del af accelerator-programmet Thinkubator.

Og Thinkubator er mere end bare endnu et af de intensive mentor- og virksomhedsudviklingsprogrammer, der er dukket en mindre skov op af i det københavnske de seneste år. Thinkubator er et ekstrakt af den juice, der driver hele iværksættermiljøet omkring Dare2mansion, forklarer den ene af to personer bag, Laila Pawlak.

»Vi arbejder på den ene side med at lære iværksætterne at bruge deres ressourcer bedst og med at udvikle deres idé. På den anden side arbejder vi også med etablerede virksomheder, som gerne vil have gang i innovation og udvikling. Det krydsfelt bruger vi aktivt i Thinkubator. Vi sætter dem sammen ved flere lejligheder og lader dem lære af hinanden,« siger hun, mens partneren Kris Østergaard følger op:

»Derudover bygger det hele på vores tilgang til og erfaring med innovation – og den handler blandt andet om gode vaner. Vi lærer dem, at det er bedre at snuppe en powernap end en Snickers.«

Makkerparret etablerede Dare2 i 2012. Planen var at brede deres erfaringer ud og bruge dem til mere end at gøre etablerede koncernledelser klogere på deres medarbejdere, produkter eller kunder. Deres domicil, Dare2mansion, ligger i dag grund til både konsulentvirksomhedens aktiviteter, et kontorfællesskab for iværksættere og acceleratorprogrammet selv.

Det er ikke noget tilfælde, at Dare2mansions rå murstensbygninger og asfalterede gårdsplads med stabler af træpaller kan give associationer til værkstedsverdenen. Matriklen ligger i krydsfeltet mellem Nørrebro, Nordvest og Østerbro. I Vermundsgade – præcis der, hvor traditionel småindustri møder den lave etageboligbebyggelse, der er blevet så populær hos de københavnske børnefamilier.

Omgivelserne er i dag frisket gevaldigt op. Træpallerne er malet hvide, døråbninger skrigende blå, og på gavlen ud mod Vermundsgade er der bygget et træ af brædder, og på grenene hænger 70 fuglehuse med skråtag, indgangshul, landingspind og det hele. Og det er langtfra noget tilfælde, at gæsters øjne ender med at flakke op, ned, til højre og til venstre, når de første gang møder gårdanlægget, forklarer Laila Pawlak, der sammen med sin konsulentkollega Kris Østergaard har skabt Dare2mansion. Der er en mening med galskaben.

»Vi har bygget de fysiske rammer op ved at genbruge materialer. Vi forsøger at skabe overraskende og spændende omgivelser, der ikke ligner det typiske kontor. Det hele handler om miljøet. Vi har en holistisk indgangsvinkel til innovation, hvor man skal få gode vaner,« siger hun og tilføjer:

»Vi har eksempelvis også fællesspisning hver dag klokken 12:30, hvor beboerne i kontorfællesskabet selv står for menuen, men hvor der er fokus på »hjernemad« – altså sund føde, der giver energi. Her handler det ikke om pizza, Redbull og om at sidde ved bordet til klokken ét om natten. Det handler i stedet om at få energi til og have omgivelser, der skaber innovation.«

Dare2-virksomheden har flere ben at stå på. Ét er de to stifteres fortsatte konsulentvirksomhed, et andet er indtægterne fra kontorfællesskabet, et tredje er penge fra udlejning af mødelokaler. Når det kommer til værdien af Thinkubator, så peger stifterduen på indirekte afkast som grundlag.

For udmiddelbart ser Thinkubator ikke ud som en kronet forretning for Dare2. De ti iværksætterteams i ti-ugersforløbet skal ikke umiddelbart betale noget.

De får gratis stillet lokaler og knowhow til rådighed. Og så får de endda 2.000 euro oven i hatten til at lege med. Laila Pawlak og Kris Østergaards afkast skal vise sig på en anden måde.

»I modsætning til andre acceleratorer, så tager vi ikke direkte ejerandele for at have dem i forløbet. Men vi forbeholder os retten til at matche en eventuel investors bud i to år efter forløbet. Det har vi nu ikke haft brug for endnu, selv om der har været investorer indover virksomheder i Thinkubator. En helt anden ting er, at bare det, at vi har iværksætterteams i huset, trækker etablerede virksomheder til. De vil simpelthen gerne møde og lære af iværksætterne,« siger Laila Pawlak og tilføjer:

»Derudover handler det om at give noget videre. Vi har haft held med det, vi gør. Der er jo ikke noget federe, og som giver større integritet end at være med til at løfte det næste lag af iværksættere i Danmark.«