Danskernes pensionsmilliarder finder nye jagtmarkeder

Pensionsselskaber skruer voldsomt op for investeringer for over 500 mia. kr. i solceller, vindenergi og lignende i jagten på bedre afkast til danskerne.

Foto: Mads Nissen

Ud med nogle aktier og obligationer og ind med solceller og vindenergi.

Landets største pensionsselskaber og pensionskasser er for alvor gået på jagt efter nye investeringer med dine pensionspenge. I løbet af de kommende år vil omkring hver fjerde danske pensionskrone være sat i alternative investeringer som skovbrug, landbrug og unoterede virksomheder.

I alt vil over 500 mia. kr. blive sat i de nye investeringer, vurderer pensionseksperter i en Berlingske Business-rundspørge til ti af de største pensionsaktører i landet. I rundspørgen svarer otte ud af de ti pensionsselskaber, at de vil øge de alternative investeringer, mens PensionDanmark og Nordea Liv og Pension forudser, at deres andel vil være nogenlunde den samme som i dag.

Selskaberne er på jagt efter investeringer, som giver et bedre afkast end obligationerne og samtidig investeringer, som ikke svinger i samme takt, som de lunefulde aktiemarkeder.

»Det er nogle meget store beløb, der bliver tale om. Alene i de nye pensioner i form af markedsrente vil minimum 500 mia. kr. være sat i alternative investeringer. Kunder med pension i markedsrente kan forventet et højere afkast, men de er også meget mere komplicerede og dyrere. Det stiller store krav til pensionsselsskabernes kompetencer,« siger pensionsekspert og tidligere direktør i Willis Søren Andersen, der fremhæver, at Finanstilsynet har været ud og løfte en pegefinger over for selskabet og understreget, at det er helt afgørende, at pensionsselskaberne kender risikoen ved de nye investeringer.

Chefanalytiker ved Morningstar Nikolaj Holdt Mikkelsen mener, at der er en bagside ved medaljen og kritiserer pensionsbranchen for at blive endnu mere uigennemskuelig. Selskaberne giver alt for få oplysning om de nye investeringer. Derudover er det stort set umulige at sammenligne fra selskab til selskab.

»Med den offentligt tilgængelige information er det så godt som umuligt at vurdere, hvem der er bedst inden for alternativ investering lige nu,« siger han.

Jesper Kirstein fra Kirstein Finans kommer med en kraftig opfordring til pensionsselskaber om, at de skal være meget omhyggelige med at beskrive investeringerne i deres regnskaber.