Danskernes pensioner skal under skarp lup

Konkurrencerådet vil se på, om der er nok konkurrence om danskernes pensioner. Det er et marked, der har stor betydning for danskernes privatøkonomi, fremhæver Konkurrencerådet.

PFA Pensino og den øvrige danske pensionsbranche skal ses efter i sømmene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal den danske pensionsbranche ses efter i sømmene. Danskernes pensionsformue er det gigantiske beløb 4.000 mia. kr., men meget tyder på, at forbrugernes mobilitet mellem pensionsselskaberne er meget lille.

Sådan lyder det fra Konkurrencerådet.

Rådets analyse vil omfatte hele pensionsmarkedet. Det vil sige både de kollektivt forhandlede arbejdsmarkedspensioner og de private pensionsordninger.

Konkurrencerådet understreger i en pressemeddelelse, at størstedelen af de danske pensionsordninger er aftalt via overenskomster. Den slags pensioner kan den enkelte dansker ikke selv flytte.

Men i Sverige er der åbnet for, at kunderne kan flytte deres arbejdsmarkedspensioner. Konkurrencerådet vil se på, hvilke erfaringer svenskerne har med den ordning.
For små ti år siden lavede Konkurrencestyrelsen en lignende undersøgelse og konkluderede dengang, at det danske pensionsmarked ikke er effektivt.

»Pensionssektoren forvalter omkring 4.000 milliarder kroner for 2,6 millioner danskere. Det er et marked med stor betydning for privatøkonomien, når vi går på pension, og for statskassen,« siger formand for Konkurrencerådet, professor Christian Schultz.

»Mange hensyn skal tilgodeses, når man indretter pensionssystemet, og effektiv konkurrence er et af dem. Med effektiv konkurrence vil pensionsselskaberne have et stærkere fokus på at reducere omkostningerne og levere mere attraktive ydelser til danskerne,« siger Chrsitian Schultz.