Danskernes indlån i bankerne er rekordhøje

Danskernes indlån i bankerne har aldrig været højere, vurderer chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit efter tal fra Nationalbanken tirsdag.

Nykredit på Kalvebod Brygge Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes indlån i bankerne i august lå på 806,5 mia. kr., og renser man for normale sæsonudsving er det et historisk højt niveau.

»Det betyder, at hver dansker fra olding til spæd har 140.900 kr. stående på deres bankkonti i august, hvilket er en stigning på 6.140 kr. siden starten af 2016,« skriver Tore Stramer i en skriftlig kommentar.

Han mener, at tallene tyder på, at privatforbruget har sænket farten, og at danskerne stadig har fokus på opsparing.

»Det er bestemt bemærkelsesværdigt med tanke på, at såvel dankortomsætningen og detailsalget har vist en svag udvikling over de seneste måneder. Der er således noget der tyder på, at danskerne nu i højere grad lader pengene stå i banken frem for at øge forbruget. Det bekræfter os i, at der ikke så meget fart over privatforbruget som tidligere,« skriver han og tilføjer:

»Dagens tal er dog også en påmindelse om, at danskerne fortsat har fokus på opsparing og gældsnedbringelse. Det betyder også, der ikke er udsigt til et nyt lånefinansieret forbrugsboom.«

Nykredit forventer en beskeden forbrugsvækst på 1,7 pct. i år og 1,8 pct. næste år.