Danskernes F3-lån er i fare

Danmarks største realkreditselskab Nykredits afgående topchef, Peter Engberg, sår tvivl om, hvorvidt F3-lånet kommer til at overleve den kommende tids strenge krav. Også Nordea og BRFkredit tvivler på det populære låns fremtid.

Peter Engberg (tv.) stopper som topchef i Nykredit, og i går blev der holdt afskeds-reception i hoved-?sædet i København, hvor repræsentanter fra både finanssektoren og den politiske scene var mødt talstærkt op. Engberg forudser mange trusler mod F3-lånet. Nationalbankdirektør Lars Rohde har også tidligere udtrykt skepsis over for de afdragsfrie låns fremtid.
Læs mere
Fold sammen
To af danskernes allermest populære boliglån risikerer at falde bort. For mens det er velkendt, at realkreditsektorens populære F1-lån formentlig snart bliver lagt i graven, så frygter afgående Nykredit-direktør Peter Engberg nu også, at man må opgive det udbredte F3-lån, hvor renten fastsættes hvert tredje år.

»Vi ser på det nu, men jeg kan sige så meget, at man bestemt ikke kan udelukke, at F3-lån er i fare,« siger Peter Engberg, der tror, at flekslånsstrukturen formentlig vil overleve, men i en noget ændret form.

Netop F3-lånene er blevet mere attraktive nu, fordi realkreditselskaberne har hævet bidragssatserne voldsomt for de mest risikable F1-lån. Hidtil har F3-lånet ellers været det mest oplagte alternativ til et F1-lån, som er danskernes foretrukne med lån for 583 mia. kroner.

Meldingen kommer, efter at kreditvurderingsbureauet Standard and Poor’s har øget kravene til den danske realkredit- og finanssektor. De frygter de store auktioner over realkreditobligationer – for hvad nu hvis salget af obligationerne svigter, og renten stiger markant.

I disse dage er kreditvurderingsbureauet i tætte forhandlinger med de største realkreditselskaber for at nå frem til, hvilke lånetyper man skal reducere, for at kreditvurderingen kan fastholdes. Netop denne »rating« er afgørende for, hvilke renter de danske husholdninger, der er blandt de mest forgældede i verden, kan låne til. Frygten er, at en massiv rentestigning rammer danskerne særligt hårdt.

»Det værste scenario for Danmark er en kraftig rentestigning, som er uventet. Det kaldes et realrentechok. Det kan få store konsekvenser for Danmarks økonomi som følge af realkreditsystemets opbygning med mange flekslån med kort løbetid, men det er vigtigt at understrege, at det ikke er vores forventning,« siger direktør Per Törnqvist fra Standard & Poor’s. Også han konstaterer, at der fortsat er en refinansieringsrisiko med F3-lån, om end den ikke er så stor som for F1-lån.

I BRFkredit vil direktør Carsten Tirsbæk heller ikke garantere, at F3-lånet overlever.

»Det kommer ikke bag på mig, at nogle har holdninger til refinansieringsrisikoen for F3-lånet. For den er der, selv om den ikke er så hyppig som F1-lån. Nu må vi se på det og forholde os til det.«

Heller ikke i Nordea Kredit vil cheføkonom Lise Nytoft Bergmann love, at F3-lånet kan fortsætte. I Danske Bank, der netop har lanceret sit alternativ til F1-lån, tror direktør Carsten Nøddebo derimod, at F3-lån har en fremtid:

»Vi mener, at F3-lånet kan overleve. Du må tænke på, at refinansieringsrisikoen reduceres markant til en tredjedel.«