Danskerne vil være på nettet hele tiden

Der kan snart ikke sælges flere mobilabonnementer i Danmark - i stedet står mobilt bredbånd for fremgangen, og hastighederne går i vejret. (Opdateret kl. 12.40)

Mobilabonnementer kan snart ikke kravle højere op - lige nu er der 124,4 mobilabonnementer for hver 100 danskere. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Danskernes appetit efter at være på nettet overalt er umættelig.

302.000 danskere havde ved årsskiftet en mobil bredbåndsforbindelse til deres computer - 45 procent flere end et halvt år tidligere. Samtidig falder væksten i faste bredbåndsabonnementer, fordi markedet er ved at være mættet. I stedet forsøger tele- og Internet-udbyderne at kapre kunder fra hinanden med stedse bedre og billigere tilbud eller holde på nuværende kunder ved gratis at sætte farten op, hvilket alt i alt har bragt hastigheden op. Flere end 70 procent af alle bredbåndsabonnementer har nu en hastighed ind i huset på fire megabit i sekundet - et halvt år tidligere var det kun lidt over halvdelen af de danske bredbåndsabonnementer.

37 af hver 100 indbyggere har nu en Internet-forbindelse, der kan kaldes bredbånd, og det menes at være det højeste i EU.

Det viser den halvårlige telestatistik, som IT- og Telestyrelsen offentliggjorde mandag middag. Tallene er dog efterhånden fem måneder gamle, da de er status for, hvordan billedet så ud til nytår.

Selv mobiltallet stagnerer

Ganske som de seneste to ugers kvartalsregnskaber fra de tre største teleselskaber - TDC, Telia og Telenor/Sonofon - har vist, er nu også mobilmarkedet i Danmark ved at være mættet. Væksten i antallet af mobilabonnementer drives nu frem af de mobile bredbåndsabonnementer, hvor man kan gå på nettet fra en avanceret mobiltelefon eller en bærbar PC med mobilmodem.

Antallet af mobilabonnementer steg med fire procent på et halvt år. Med udgangen af 2008 var der 6,9 millioner mobilabonnementer i Danmark - eller 124,4 pr. 100 indbyggere.

Mere overaskende er det måske, at også forbruget ikke vokser så eksplosivt længere. Mellem juli og december 2008 blev der brugt 4,673 milliarder minutter fra danske mobiltelefoner til danske numre mod 4,65 milliarder minutter et halvt år tidligere. Mobiltrafikken fra danske mobiltelefoner til udenlandske numre voksede fra 196,7 millioner minutter til 226,4 millioner minutter.

Elselskaber tror på fremgang

For første gang nogen sinde falder antallet af ADSL-abonnementer, om end beskedent på 571 styk til 1.247.308. Samtidig vokser antallet af kunder, der via fibernet fra især elselskaberne får Internet, TV og/eller telefoni ad denne kanal, fra 65.000 til 87.000 hjem.

»Fremgangen på bredbåndsmarkedet skyldes fiber til hjemmet. Alt tyder på, at den igangværende udvikling fortsætter, og at danskerne i stigende grad vil efterspørge bredbåndsløsninger inden for fibernet,« siger konsulent Thomas Woldiderich fra brancheorganisationen Dansk Energi, der samler de danske elselskaber.

Dansk Energis egne tal fra januar 2009 viser, at 120.000 danske hjem og virksomheder nu er sluttet til fibernettet. Tallet omfatter kunder, uanset hvor meget/lidt de har af Internet, TV og telefoni.

Fortsat færre fastnettelefoner

Under 2,5 millioner har nu fastnettelefon. Dermed er der på tre år 738.000 danskere, der har sagt fastnettelefonen op - typisk for at nøjes med mobiltelefonen eller få telefoni via Internet-forbindelsen (såkaldt IP-telefoni). 481.000 danskere har i dag IP-telefoni.

TDC er fortsat Danmarks største teleselskab på fastnettelefoni, mobiltelefoni og Internet.

På fastnettet sidder TDC på 82,1 procent af alle danske abonnenter. På mobilsiden har TDC - inklusiv Telmore - 39,8 procent af kunderne. Og på Internet og bredbånd har TDC en markedsandel på 53,3 procent.

Læs mere
Telestatistik - andet halvår 2008
Hent selv telestatistikken fra IT- og Telestyrelsen (PDF-format)

LÆS MERE