Danskerne vælger mobilen frem for PCen

Smartphonesalget fortsætter med at skyde i vejret, og levetiden er kun godt halvandet år. Telefonen er nemlig nu langt vigtigere end PCen.

Når det gælder Apples telefoner, skifter folk løbende til de nyeste modeller, selv om de reelt ikke har behov for en ny telefon, forklarer analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC. Foto: Robyn Beck/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om en smartphone i den dyre ende nu koster omkring det samme som to bærbare PCer af udmærket men ikke prangende kvalitet, fortsætter danskerne i stor stil med at skifte telefon, mens salget af tavle-PCer og almindelige, bærbare og stationære PCer dykker.

»For mange er telefonen det primære apparat. PCen finder man frem, hvis man skal lave noget specifikt – og så er der måske mere status i at flashe sin smartphone end sin PC. Telefonen er i højere grad en PCen blevet en livsstilsting,« siger analysechef Anders Elbak fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt.

I januar-marts blev der i Danmark solgt 686.200 smartphonetelefoner, hvilket – bortset fra op til jul – er det højeste tal det seneste år, selv om væksten nu blot er på omkring fire procent mod 15-20 procent tidligere. Tavle-PC-salget dalede derimod til 198.600 styk mod 211.000 for et år siden, og PC-salget er dykket fra 327.500 i første kvartal 2014 til nu 271.400 styk.

Den holder i halvandet år

»Trods de rimeligt store spring er markedet faktisk stabilt, fordi der er stor forskel på, hvornår producenterne har årsafslutning og derfor mere eller mindre aggressivt skubber ting på markedet. Folk bliver ved med at skifte telefon, men salget er meget drevet af nye enkeltprodukter som i Apples tilfælde, hvor folk så nødvendigvis skal have det nyeste, uanset hvad det koster, og om de reelt har behov for en ny telefon. Det er ikke et logisk marked, hvor tingene bliver udtjent, før man får en ny telefon. Levetiden er i gennemsnit halvandet år,« siger Anders Elbak.

Priserne på forbrugerelektronik i de danske butikker har i den seneste tid faktisk fået et nøk opad.

»Den stigende dollarkurs betyder, at forhandlere og producenter ikke har kunnet fastholde de lavere priser. Folk har generelt en idé om, hvad en PC, en smartphone eller en tablet skal koste. Hvis de pludselig stiger med 500-1.000 kroner, venter folk med at købe, for der kommer nok et tilbud igen om et par måneder. Og selv om man nu kan få en hæderlig om end ikke superkraftig bærbar, der er god nok til de fleste, for 2.000-3.000 kroner, holder mange sig stadig fra de allerbilligste ting, hvilket trækker salget af de næstbilligste op,« forklarer Anders Elbak.

Der er ikke lige brug for en ny

Faldet i PC-salget skyldes dels, at mange virksomheder i 2014 havde nået den sædvanlige treårsudskiftning af udstyr, dels at Microsoft lukkede for opdateringer af Windows XP.

Det fik mange til at skifte til en ny PC. Men de 17 procents tilbagegang skyldes også, at der sidste år blev bygget varelagre op.

Nu er der afventen, fordi Microsoft til sommer – sandsynligvis i juli – kommer med den nye Windows 10 med gratis opdateringer fra Windows 7 eller 8, som mange gerne først lige vil se an og derfor udsætter indkøbet af en ny PC.

Tavle-PC-salget boomede i julen med 315.600 styk, men er så styrtdykket, selv om mange af de store har sænket priserne.

»Det er et marked, hvor Apple sidder på 45 procent med Samsung som nærmeste udfordrer med 18 procent. De andre lever mere af kampagnesalg. Og det er nok lidt svært for folk at se, hvad de skal bruge en ny til. De fleste ser film og surfer lidt, men der er ikke samme behov for udskiftning og slet ikke hvert år, for de fleste kan automatisk opgraderes til nyeste udgave af styresystemet. Der kommer meget få nye funktioner til, og så er det svært at differentiere det ene års model fra den næste, selv om de er lidt tyndere og lidt lettere,« mener Anders Elbak.

Mange udmærkede tavlecomputere fåes nu helt ned til 700-1.000 kroner.