Danskerne sparer årligt 1 mia. kr. på kopimedicien

Trods europæisk rekord i billig kopimedicin til danskerne tjener kopiselskaberne alligevel markant flere penge end tidligere, viser Finans' kortlægning af branchen.

Der er masser af penge i at levere billig kopimedicin til danskerne, skriver Finans.

Virksomhederne bag de mange billige lægemidler tjener nemlig langt flere penge, end de har gjort de seneste fem år. Det viser en opgørelse, som Finans har foretaget.

»Apotekerne har set en meget stor strategisk fordel i at overholde lovgivningen, og det har været med til at give rigtig gode vilkår for de virksomheder, der leverer kopimedicin,« siger Peter Jørgensen, direktør i brancheorganisationen Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler, til Finans.

Den samlede indtjening for 10 af de største kopiselskaber, der bl.a. tæller selskaberne Orifarm og Sandoz, var mere end 150 mio. kr. efter skat i 2016. Det er vel at mærke i en branche, hvor marginerne typisk er meget lave.

Det svarer til en stigning på mere end 50 pct. sammenlignet med året før, der i øvrigt var markant bedre end 2014.

Selv om der er masser af penge at tjene for firmaerne bag kopimedicinen, estimerer Danmarks Apotekerforening, at de danske forbrugere årligt sparer omkring 1 mia. kr. på kopimedicin, sammenlignet med hvad det ville have kostet, hvis vi skulle betale det samme som i Sverige eller Norge.