Danskerne sparer 3,5 milliarder på kopimedicin

Øget konkurrence og faldende priser på kopimedicin betyder, at danske medicinbrugere og staten sparede godt 3,5 milliarder kr. på at købe medicin på apoteket. Det er knap 700 millioner kr. mere end i 2007.

Foto: Kristian Brasen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske medicinbrugere og staten sparede sidste år godt 3,5 milliarder kr. ved at vælge kopimedicin frem for originalmedicin. Sammenlignet med 2007, er der tale om en øget besparelse på knap 665 millioner kr. eller 23 pct. mere end i 2007.

Det viser en analyse, som konsulentfirmaet Medica Consult har udarbejdet for Industriforeningen for Generiske Lægemidler, IGL, som organisere leverandørerne af kopimedicin i Danmark.

Danmarks Apotekerforening bekræfter udviklingen.

»Priserne på kopimedicin er faldet ganske betragteligt i løbet af 2008. Samlet set er Apotekernes udsalgspriser faldet med 6,5 pct. Det er et større prisfald end tidligere år, og skyldes først og fremmest, at kopimedicin er blevet billigere i Danmark,« siger Per Nielsen, analysechef hos Danmarks Apotekerforening.

Effektiv konkurrence
Ifølge Per Nielsen er prisfaldene og de voksende besparelser på kopimedicin et udtryk for, at Danmark har fået udviklet et særdeles effektivt system til at sikre, at prisen på kopimedicin bliver så lav som mulig, samtidig med at man holder priserne på patenteret medicin nede ved hjælp af aftaler med industrien.

Prisen på kopimedicin fastsættes ved auktion hver 14. dag, hvor den billigste leverandør løber med hele markedet de næste 14 dage. Apotekerne har pligt til at udlevere den billigste medicin, med mindre læge eller patient insisterer på andet, og Samtidig er der sat loft over apotekernes avancer, så de ikke kan putte gevinsten ved prisfald i egen lomme.

Resultatet er, at Danmark har nogle af de allerlaveste priser på kopimedicin i Danmark. Ifølge Konkurrencerådets seneste redegørelse fra maj sidste år, ligger de danske medicinpriser på apotekerne syv pct. under gennemsnittet i resten af Europa. Det skyldes lave priser på kopimedicin, mens prisen på original medicin ligger cirka på gennemsnittet for Europa.

»Vi har en voldsom effektiv priskonkurrence på kopimedicin i Danmark takket være den fri konkurrence i engros-ledet og en stramt styret avance i detailledet. Det presser leverandørerne hårdt,« siger Per Nielsen.

Pressede leverandører
Formanden for Industriforeningen for Generiske Lægemidler, Ulrik Markussen, bakker op om den danske prismodel, som han mener er til gavn for såvel forbrugere som staten, men konsekvenserne kan mærkes blandt leverandørerne.

”Sundhedsministeriet har lavet et system, hvor de gennem de senere år gradvist har skærpet konkurrencen om at levere medicin til apotekerne. Samtidig er der kommet nye leverandører af kopimedicin ind på markedet. Mange har været tvunget til at sælge lægemidler med tab. Derfor må vi forvente, at nogle aktører vil trække sig i de kommende år, indtil konkurrencesituationen stabiliserer sig,” siger Ulrik Markussen, der til daglig er koncerndirektør for generika (kopimedicin, red.) hos fynske Orifarm Group.

Ifølge analysen fra Medica Consult og IGL satte gennemsnitsprisen for en døgndosis kopimedicin ny bundrekord i november 2008 med 0,72 øre. Prisforskellen mellem originalprodukter og generiske produkter er nu steget fra en faktor 4,9 i juni til 5,8 i december.

Omkring halvdelen af den medicin, der langes over disken på apotekerne, er kopimedicin.


Læs også:

Mineplanter tæt på konkurs

Massefyringer hos biotek-håb

Ansatte strømmer til Novo Nordisk