Danskerne skal have fiber for at vinde

Elselskaberne vil med nyt forslag til en IT- og telepolitik have det offentlige som lokomotiv til at sikre, at alle danskere får højere internethastigheder, så Danmark kan spare tid og penge - og blive verdens foretrukne sted at prøve ny teknologi af i.

Danmark har brug for en opdateret plan for at udvide brugen af gode internetforbindelser, som i længden kan spare store penge ved f.eks. at udnytte videokommunikation bedre på rådhuse og sygehuse. Dansk Energi stiller nu med en plan med 20 punkter til politikerne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark har brug for fiber for at blive en digital vindernation, som kan være verdens levende laboratorium for afprøvning og udvikling af nyt og avanceret digitalt indhold.

De danske elselskaber vil have mere gang i det danske bredbåndsmarked og stiller derfor nu med anbefalinger til 20 politiske initiativer, der skal sikre Danmark en plads øverst på verdensranglisten - hvis ellers politikerne gør noget ved opgaven.

Det offentlige skal gå forrest

»Skal Danmark blive en digital vindernation, er der behov for et politisk nyt og mere ambitiøst bredbåndsmål for Danmark i 2015 og 2020. Det offentlige skal samtidig gå forrest som efterspørger og bruger af digitale løsninger, der udnytter de hurtige forbindelser, og aktørernes invitament til at foretage private investeringer skal fremmes,« hedder det i oplægget »Danmark som digital vindernation« fra brancheforeningen Dansk Energi.

14 elselskaber kæmper landet over med at få danskerne til at opgive de traditionelle teleselskaber og i stedet vælge at få en lysoptisk fiberforbindelse, hvorigennem elselskaberne kan levere internethastigheder i den høje ende af skalaen sammen med såvel telefoni som TV. Men de store spillere med TDC i spidsen har ikke tænkt sig at overgive sig frivilligt, hvilket har gjort antallet af tilslutninger til fibernettene mindre, end elselskaberne turde håbe på.

Mere videokommunation - færre ture til råd- og sygehuset

Derfor går Dansk Energi nu ud med et forslag til handlingsplan for, hvordan danskerne får højere internethastigheder, samtidig med at der kommer større konkurrence på markedet. Der skal satses på tre hovedområder.

Først og fremmest skal det offentlige gøre øget brug af videobaseret velfærds- og sundhedsteknologi, så konsultationer og borgerservice kan ske over en videoforbindelse via Internet i stedet for, at folk skal rejse frem og tilbage til sygehuse, læger og rådhuse. Dernæst skal konkurrencen på bredbåndsmarkedet øges, mener Dansk Energi, der kritiserer, at TDC stadig dominerer, hvorfor alternativer som elselskabernes egne fibernet bør vælges oftere. Endelig efterlyses bedre forbrugertillid og gennemsigtighed på teleområdet, så forbrugerne får en ordentlig varedeklaration på, hvad de køber.

TDC dominerer

»Markedet for bredbånd er et felt, hvor Danmark indtager en bundplacering i EU. Energiselskabernes fibernet presser hastighederne op og priserne ned og skaber konkurrence. Derfor bør regeringen gå ind og fjerne de barrierer, som fortsat står i vejen for nye udbydere. TDC er ikke alene dominerende på bredbånd men også på TV-markedet, hvor TDC har 1,3 millioner kabel-TV-kunder. Da TV og bredbånd løber gennem de samme kabler og i stigende omfang sælges som pakkeløsning, bør reguleringen naturligvis også tage højde for TDCs dominans på TV-markedet,« siger chefkonsulent Christian Berg fra Dansk Energi.

Han hæfter sig ved, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for nylig konkluderede, at TDC i øjeblikket har nogle konkurrencefordele, som ingen andre kan matche.

»Højere internethastigheder og større brug af videokommunikation er en del af regeringsgrundlaget. Hvis det offentlige satser, vil det stimulere efterspørgselen på høje hastigheder og dermed udbygge hele forretningsområdet. Og hvis kommuner, regioner og staten tager hurtige hastigheder i brug i større omfang, vil det virkelig rykke. Samtidig kommer der stærkere konkurence på bredbåndsområdet,« siger Christian Berg.

Fem muligheder for at få netadgang

Omkring 200.000 danske hjem har i dag internetforbindelse via fibernet, mens 1,2 millioner bruger fastnettet som adgangsvej til Internet.

Der er fem teknologier, som kan give netadgang: DSL (TDCs landsdækkende fastnet af kobber), kabel-TV-net (med TDCs YouSee og Stofa som de største), lysoptiske fibernet (som navnlig elselskaberne begår sig i), faste trådløse forbindelser (teknisk kaldet Wimax) og mobilt bredbånd (data via mobilnettet). Bortset fra på fibernet er modtagehastigheden langt hurtigere end sendehastigheden.

Både fastnet, fibernet og kabel-TV-net kan også levere både telefoni og TV.

Sådan får vi guldmedaljen

Dansk Energi, som er elselskabernes brancheforening, vil med planen »Danmark som digital vindernation - anbefalinger til en ny IT- og telepolitik« skubbe på for at sikre Danmark en topplacering på verdensplan i brug af ny teknologi på den gode måde.

Det sker gennem 20 anbefalinger til politikerne til en ny og opdateret politik på området som afløser for den aftale fra 1999, som fortsat er grundlaget for at udstikke retningslinierne for udviklingen i Danmark. De 20 anbefalinger dækker:

Øget offentlig satsning på videobaseret velfærds- og sundhedsteknologi:

1. Det offentliges kommunikationskanaler med borgerne skal udvides med også video frem mod 2015.

2. Flere patienter skal hjemlægges i stedet for indlægges på hospitalerne, hvilket kræver brug af såkaldt telemedicin.

3. Landsdækkende udrulning af videobaseret borgerservice i kommunerne inden udgangen af 2013.

4. Landsdækkende udrulning af digital ældrepleje gennem bl.a. videokommunikation.

5. Etablering af national videotolkning, måske fra et nationalt videotolkecenter, senest i 2012.

6. Virtuel undervisning på de 1.500 danske folkeskoler ved at bruge video, så også tyndtbefolkede områder kan bruge kvalificerede lærere eller vikarer.

7. En kommunal vejledning i god bredbåndsskik, så kommunerne får ideer til god brug af ny teknologi.

8. Etablering af en højhastighedsfond, som støtter offentlig efterspørgsel efter indhold, tjenester og udstyr.

Stærkere konkurrence på bredbåndsmarkedet:

9. Nyt strategisk eftersyn af telereguleringen, så konkurrencen på bredbånd styrkes.

10. Undersøgelse af konsekvenserne af funktionel separation, hvor TDCs fastnet skilles ud i et selvstændigt selskab fra resten af TDC-koncernen.

11. Ophævelse af tvunget medlemskab af antenneforeninger, så husstandene frit kan vælge TV-leverandør.

12. Offentligt indkøb af bredbånd skal fremme konkurrencen.

13. Regulering af bredbånd og TV skal samtænkes, hvor i dag kun bredbånd er reguleret af myndighederne.

14. Aktiv politik for hjemtagelse af EU-midler ved markedssvigt, så regeringen bistår med at skaffe EU-midler til områder, hvor de kan bruges.

15. Fradrag for tilslutning til ny højhastighedsforbindelse, så det giver skattefordele at have købt en hurtig netforbindelse.

Bedre forbrugertillid og gennemsigtighed på teleområdet:

16. National undersøgelse af bredbåndskvaliteten i Danmark for at afdække, hvor det er svært at få ordentlige forbindelser.

17. Indførelse af en varedeklaration på bredbåndshastigheder med klare krav til, hvad der skal fremgå af prisskiltet.

18. Oprettelse af en telebrugerkomité i 2012.

19. Aktiv inddragels af forbrugernes bredbåndsmålinger og indførelse af dynamiske bredbåndskort, så man kan se, hvor konkurrencen - og hastigheden - halter.

20. Forbrugervejledning om cloud computing, så danskerne lærer, hvordan de bedre kan bruge netbaserede tjenester - og samtidig kende til sikkerhedsproblemer og juridiske problemer.