Danskerne shopper fladskærme som aldrig før

Danskernes lyst til at købe elektronik er upåvirket af den økonomiske nedtur. Men det er primært fladskærme og GPS, der trækker læsset.

Berlin: Trods udsigt til økonomisk afmatning og et stramt boligmarked, hvor friværdiernes tur sydover får danskerne til at stramme bæltet ind, er der fortsat travlt hos Danmarks forhandlere af elektronk.

Det viser tal fra Branchen ForbrugerElektronik, der er brancheforening for elektronikforhandlere over hele landet. Her dokumenterer tallene, at danskerne fortsat er ivrige for at shoppe TV, kameraer, DVD-afspillere og GPS-modtagere. I forhold til 2007 forventer BFE i år en uændret omsætning på godt 9,3 mia. kroner.

De nye tal fra BFE viser således, at der bliver solgt over 650.000 fladskærms-TV-apparater i Danmark i år. En stigning på 16 procent i forhold til sidste år – og et niveau, hvor BFE forventer, at salget vil stabilisere sig.

En jungle
Boomet i fladskærme skyldes blandt andet, at der slukkes for det analoge sendenet i Danmark i 2009, hvorefter det er nødvendigt med en digital tuner, hvis man vil kunne se TV.

En sådan findes i mange af de nye fladskærme – men det er en jungle af finde rundt i for forbrugerne, fordi ikke alle fladskærme er forberedt på de digitale standarder, der er nødvendige, hvis man mange år frem vil kunne se TV.

»Det er en situation, der er ideel for branchen, men også en situation, der stiller store krav til os om at være opmærksomme på rådgivning. Til gengæld beviser tallene også, at danskerne faktisk efterspørger TV i HD-kvalitet. Derfor er det på tide, at Danmarks Radio og TV2 begynder at overveje at sende TV i HD-kvalitet,« siger direktør i foreningen, Niels Jørgen Langkilde.

Han ægrer sig over, at de danske TV-stationer ikke endnu er indstillede på at levere det indhold, der giver forbrugerne optimalt udbytte af deres HD-ready fladskærme og kan blandt andet betyde, at folk i stigende grad vælger de udenlandske kanaler for at få TV i høj kvalitet.

GPS i kurven
TV i HD-kvalitet kræver indtil videre høj båndbredde, men fremtidens digitale videokomprimeringsformater vil gøre det muligt at sende mere HD-indhold, der dog for manges vedkommende vil kræve, at man køber et nyt fladskærms-TV eller en digital tuner.

Ifølge Branchen ForbrugerElektronik er godt 95 procent af alle danske fladskærme klar til at modtage High Definition TV.

En af de andre store sællerter i danskernes indkøbskurv er udstyr til GPS-navigation, der er steget hele 37 procent i forhold til sidste år.

I 2008 vil danskerne købe 480.000 enheder til GPS-navigation, selv om flere og flere mobiltelefoner nu indeholder GPS. Netop mobiltelefonerne er også gået ud over salget af MP3-afspillere, der i 2008 kommer til at falde svagt til godt 500.000 enheder.