Danskerne kaster sig over mobilt Internet

25 procent af de danske internetabonnementer hører nu til bærbare computere. Antallet af mobilabonnenter falder.

Han er muligvis ene på toppen, men skorstensfejeren her har mange artsfæller med mobilt bredbånd. Arkivfoto: Bax Lindhardt, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert fjerde danske internetabonnement er nu mobilt, og dermed er mobilt bredbånd den hotteste kampplads for teleselskaberne. Til gengæld falder antallet af mobilabonnenter.

For et år siden var 16 procent af alle internetabonnementer mobilt bredbånd. Med udgangen af juni er tallet steget til 25 procent, viser netop offentliggjorte tal fra IT- og Telestyrelsen i den halvårlige Telestatistik.

Forældet fra start

Mobilt bredbånd - altså trådløs internetadgang over mobilnettet fra bærbare PCer og avancerede mobiltelefoner - er det helt store vækstområde for teleselskaberne, og selv om IT- og Telestyrelsens tal allerede er forældede, viser de seneste dages regnskaber fra teleselskaberne, at det fortsat er her, at de satser på at vinde kunder.

744.000 havde midt i 2010 et dataabonnement til deres computer. Oveni kommer 308.000, der har købt et datatillægsabonnement til mobiltelefonen.

Ved udgangen af juni var der 6,81 millioner mobilabonnementer med tale i Danmark. Det høje tal i forhold til indbyggertallet skyldes, at mange har flere mobiltelefoner, ligesom meget IT-udstyr kommunikerer via mobilnettet. Men det er 16.000 færre end ved nytårstid, hvilket især skyldes, at der sælges færre taletidskort end tidligere.

Til gengæld stiger antallet af dedikerede datamobilabonnementer - fra 587.000 til 744.000 -, således at der samlet set er sket en fremgang på mobilområdet. For hver 100 danskere er der nu 136,3 mobilabonnementer.

Fortsat dødskamp for fastnettelefonen

Fastnettelefonen fortsætter sin dødskamp. På et år har 15,4 procent af abonnenterne sagt deres telefon op, så der i sommer var 1,9 millioner fastnetabonnementer i Danmark. Det svarer til at kun hvert tredje hjem - 34,4 procent - har en fastnettelefon.

SMS-trafikken med små tekstbeskeder vokser stadig beskedent. Der blev i januar-juni stadig sendt betragtelige 6,62 milliarder tekstbeskeder mod 6,58 milliarder et halvt år tidligere.

Antallet af MMS-billedbeskeder faldt fra 41 millioner til 40 millioner i samme periode.

Læs mere:

Hent selv telestatistikken for 1. halvår 2010: http://www.itst.dk/statistik/Telestatistik/halvarsstatistik/2010/