Danskerne i vildrede om europæisk bankunion

Danskerne er imod EUs bankunion - i hvert fald indtil man spørger dybere ind til de centrale elementer. Det viser en ny måling fra Tænketanken Europa, som efterlyser politisk lederskab. For lang tids tøven kan koste Danmark indflydelse, lyder meldingen.

Danskerne ved ikke om de vil med i den nye europæiske bankunion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flertallet af danskerne er imod, at Danmark går med i EUs bankunion. Eller... det er de muligvis ikke. For det kommer an på, hvordan man spørger, skriver Ugebrevet A4.

YouGov har undersøgt danskernes forhold til bankunionen på vegne af Tænketanken Europa. Og konklusionen er, at danskerne er meget usikre på, om det er noget, de mener, Danmark bør gå med i.

Adspurgt direkte, om Danmark bør gå med i bankunionen, svarer 53 procent »nej«, 26 procent »ja« og 21 procent »ved ikke«, viser målingen.

Men det danske »nej« til bankunionen er dog langtfra mejslet i sten, skriver Ugebrevet A4.

I februar meldte Nationalbankens direktør, Lars Rohde, ud, at »det er Nationalbankens opfattelse, at danske interesser varetages bedst ved dansk deltagelse i bankunionen«.

Spørger man danskerne, om de er enige i det udsagn, er resultatet, at 44 procent er helt eller delvist enige, mens 24 procent er helt eller delvist uenige. 33 procent svarer »ved ikke« eller »hverken/eller«.

Og sådan bliver det ved. Adspurgt om det er en fordel for Danmark, at de største danske banker overvåges af et europæiske tilsyn frem for det danske finanstilsyn, svarer flertallet nej.

Spørger man i stedet, om Danmark skal deltage, hvis det sikres, at branchen selv betaler regningen for kollapsede banker, siger flertallet ja.

Det er endnu ikke afgjort, om dansk deltagelse i bankunionen vil kræve en folkeafstemning, men meget tyder på, at det kan blive nødvendigt.

Derfor må politikerne træde i karakter, lyder det fra Mikkel Høegh, der er cheføkonom i tænketanken Europa og står bag undersøgelsen.

»Alt i alt bærer det meget præg af, at der er behov for, at nogen tager hånd om den her debat om bankunionen og tager noget lederskab,« siger Mikkel Høegh til Ugebrevet A4.