Danskerne holder igen med deleøkonomi

Det seneste halve år har blot en ud af ti danskere benyttet sig af såkaldt deleøkonomi. Velstand sænker interessen for at dele ting med andre, mener professor.

Foto: Thanh-Khoa Tran. Det er især den yngre generation, der er positiv over for deleøkonomi., men deleøkonomi fortsat er et nichefænomen.
Læs mere
Fold sammen

To familier, der deles om en bil. Tre pensionister, der deles om en avis. Eller et hotel byttet ud med en leje af privat lejlighed via Airbnb, når rejsen går til Paris.

En del danskere har taget den såkaldte deleøkonomi til sig, men de færreste deler for alvor deres ting med andre, skriver Politiken.

TNS Gallup har spurgt 1.157 danskere mellem 18 og 65 år om deres erfaringer med deleøkonomi i en undersøgelse for Nordea. Omkring hver tiende svarer, at vedkommende har benyttet sig af deleøkonomi inden for de seneste seks måneder, mens omkring halvdelen svarer, at de ikke har lyst til at dele deres ting med nogen, de ikke kender. Hver fjerde vil slet ikke deltage i deleøkonomi.

Dog skal det noteres, at andelen af danskere, der deltager i deleøkonomi, er tredoblet det seneste år.

»Undersøgelsen viser tydeligt, at deleøkonomi fortsat er et nichefænomen. Næsten halvdelen af alle adspurgte har ikke lyst til at dele deres ting med andre. Det sætter en begrænsning for, hvor stort markedet kan blive – også selv om vi har set en betydelig vækst det seneste år,« siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, til Politiken.

Det er især den yngre generation, der er positiv over for deleøkonomi. Det giver god mening, lyder det fra Bo Sandemann Rasmussen, professor i økonomi ved Aarhus Universitet. Han påpeger, at jo større økonomisk velstand man har, jo mindre er interessen formentlig i at dele med andre.

Det interessante bliver ifølge Bo Sandemann Rasmussen, om de unge holder fast i interessen for deleøkonomi, når de om nogle år selv står med plus på kontoen og en fast ejendom.

I Gallup-undersøgelsen svarer over halvdelen af dem, der har benyttet sig af deleøkonomi inden for det seneste halve år, da også, at det har været for at spare eller tjene penge.