Danskerne er vilde med vin på italienske flasker

For femte år i træk topper Italien, som det land, Danmark importerer mest vin fra. Frankrig er i år forvist til en fjerdeplads, Sydafrika springer højt, og portvinen gør comeback fra sine øretæver under finanskrisen.

Der skåles i den norditalienske kystby Portovenere. Også når danskerne drikker vin, foregår det ofte fra flasker med italienske etiketter. Fold sammen
Læs mere

Når det kommer til vin, lader Italien til at have charmeret sig ind på den danske forbruger. I hvert fald var der italiensk etiket på mere end hver femte flaske eller boks med vin, som blev solgt til Danmark i 2014. Det viser en ny importstatistik for vin og spiritus fra Dansk Erhverv og VSOD, Vin og Spiritus Organisation i Danmark.

Samlet importerede Danmark 182 mio. liter vin i 2014, hvoraf 39 mio. liter kom fra støvlelandet. Dermed tager Italien for femte år i træk førstepladsen på importlisten til de danske smagsløg.

»Det har gennem de senere år været en klar trend, at italiensk vin i den grad er faldet i de danske forbrugeres smag. Italien har formået at forny sig og tilpasse deres vine, så de står stærkt i konkurrencen med vine produceret udenfor Europa,« fortæller Marie Louise Thorstensen, sekretariatschef i VSOD.

Samlet set er den danske vinimport i 2014 dog faldet med otte pct. i forhold til året, og er dermed tilbage på samme niveau som i 2012. Desuden blev cirka 20 pct. af de 182 mio. liter bruttoimport reeksporteret, hvilket bringer nettoimporten af vin ned på 146 mio. liter i 2014.

Tæt kapløb

På det marked har vine fra Chile, Frankrig og Spanien kæmpet indædt om andenpladsen i italienernes slipstrøm. I 2014 stod importen med et mulehår i chilensk favør, efterfulgt af Spanien, mens vinens førsteelsker, Frankrig, må se sig forvist til årets fjerdeplads.

»Fransk vin har været relativt langsom til at tilpasse sig det, som markedet efterspørger. Samtidigt har det været svære år rent høstmæssigt i Frankrig. Det har betydet, at priserne for de billigste franske vinkvaliteter har været væsentligt højere end tilsvarende vine,« forklarer Marie Louise Thorstensen.

Den ellers klassiske vinnation har siden 2006 reduceret sin import til Danmark med 46 pct. I samme periode har især sydafrikanske vine gjort indtog på danskernes middagsborde med en stigning på 78 pct. i importerede flasker og bulk.

Årsagen skyldes ifølge Marie Louise Thorstensen det modsatte af Frankrigs fald, nemlig stabile høstudbytter og konkurrencedygtig priser. Dermed ligger Sydafrika i år på importlistens femteplads i tæt forfølgelse af de franske flasker.

Portvin, bobler og spiritus

Også Portugals portvinsproduktion har slynget sig frem i statistikken. Under finanskrisen blev importen af den søde drik hårdt ramt med en reduktion på en tredjedel af den indførte mængde i 2006 og 2007. Med en bruttoimport på 1,5 mio. liter i 2014 har portvinen imidlertid nu gjort comeback fra krisen og genoprettet det tidligere niveau.

Lidt værre er det gået for champagne og mousserende vin, der har oplevet et lille fald fra 2013 til 2014. Samlet set har boblerne dog oplevet pæne vækstrater de seneste år, og importen er stadig over niveauet fra 2012.

For både spiritus og likør var der i 2014 en stigning i importen. Særligt af whiskey, som dog stadig har langt til fordums storhed i perioden fra 2007-2010, hvor importen lå på det dobbelte.