Danskerne er vilde med rabatmærker

Mere end en tredjedel af de danske forbrugere samler rabatmærker fra supermarkederne. Men mærkerne skader konkurrencen, mener foreningen Aktive Forbrugere.

Mange store detailkæder som Føtex, Netto, Bilka og SuperBrugsen har indført mærkekampagner, der giver forbrugere rabat på udvalgte produkter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skal du have mærker med?«

Det spørgsmål har rigtig mange danskere fået, når de står ved kassen i supermarkedet.

Mange store detailkæder som Føtex, Netto, Bilka og SuperBrugsen har indført mærkekampagner, der giver forbrugere rabat på udvalgte produkter.

Eksempelvis kan man hos Dansk Supermarked i øjeblikket få rabat på Alessi-produkter, hvis man samler minimum 25 guldmærker. For at opnå det skal man minimum have købt varer for 1.250 kroner.

Og forbrugerne er vilde med konceptet: I en ny undersøgelse, YouGov har foretaget for metroxpress, svarer 36 procent af danskerne, at de samler på den slags værdimærker.

Men selv om der kan gå sport i at jagte rabatter på stegepander, håndklæder eller vaser, kommer ordningerne ikke forbrugerne til gode samlet set, lyder det fra en ekspert samt foreningen Aktive Forbrugere.

»Rabatordninger gør det sværere for forbrugere at gennemskue de reelle priser på markedet, og det skader priskonkurrencen. I sidste ende er det forbrugerne selv, der betaler regningen,« siger Klaus Melvin Jensen, der er talsmand for Aktive Forbrugere, til metroxpress.

Jan Møller Jensen, der forsker i kundeloyalitet, advarer også mod at at lade sig forblænde af kampagnerne:

»Hvis du kan få en kunde til at samle mærker, så er der en ekstra anledning til, at vedkommende tager i Bilka næste gang i stedet for at vælge Coops butikker. Og det er ikke nødvendigvis en fordel for kunden,« siger Jan Møller Jensen, der er lektor på Syddansk Universitet.

BNB