Danskerne er vilde med pynteaber

Den kendte abe i træ fra Kay Bojesen har fået et comeback. Der bliver i dag langet ti gange så mange aber over disken som for otte år siden, og Kay Bojesen har fra 2014 til 2015 øget omsætningen med 50 procent.

Den klassiske Kay Bojesen abe fra 1951 er i den eneste af Kay Bojesens trædyr, der stadig produceres i Danmark på det familieejede trædrejeri Brdr. Krüger i Nordsjælland. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En abe i træ, der hænger i strakt arm, er en yndet pynte­genstand i mange danske hjem. I hvert fald er Kay Bojesens berømte abe fra 1951 yderst populær blandt de danske forbrugere. Kay Bojesen, som er en del af Rosendahl Design Group, har øget salget med 50 procent fra 2014 til 2015, og det er specielt aben, der er de danske kunders foretrukne dyr i Bojesen-flokken. I 2015 blev der solgt ti gange så mange Kay Bojesen-aber sammenlignet med 2008, og administrerende direktør og ejer af Rosendahl Design Group, Henrik Rosendahl, fortæller, at der generelt er godt salg i de klassiske produkter af naturligt materiale.

»I Danmark er Kay Bojesen gået rigtigt, rigtigt godt,« siger Henrik Rosendahl og tilføjer: »Det er, som om der er en søgen tilbage til naturlige materialer.«

Ud over dyrene i træ fra Kay Bojesen har Rosendahl Design Group også haft fremgang i salget af andre produkter med naturlige materialer, fortæller Henrik Rosendahl og nævner træbakker og salt og peber-sæt fra Rosendahl, som andre produkter, der har været med til at trække salget frem i 2015.

»Min egen lille lommeteori er, at de naturlige materialer er en modvægt i en tid, hvor alt er appificeret på mobiltelefonen,« siger direktøren og fortæller, at der med en ny kreativ direktør i skikkelse af David Andersen, som kom til Rosendahl Design Group i 2014, er der bevidst blevet arbejdet med nye materialer i designhuset.

Aben er i øvrigt den eneste af Kay Bojesens trædyr, der stadig produceres i Danmark på det familieejede trædrejeri Brdr. Krüger i Nordsjælland. Kaninen, elefanten, zebraen og de andre i flokken er flyttet østpå og bliver i dag produceret i Asien.

Familievirksomheden Rosendahl Design Group kom ud af 2015 med det bedste regnskab i virksomhedens historie med en omsætning på 448 mio. kroner og et resultat før skat på 44 mio. kroner.