Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
BERLIN: Danskerne skruer op for lydkvaliteten og vil godt bruge lidt ekstra på et par trådløse ørepropper og ordentlige højttalere - både til musikken og til fjernsynet.
Salget af hovedtelefoner, ørepropper og højttalere i Danmark ser ud til at ville sætte rekord i år. Frem til udgangen af juli var der solgt udstyr for 26 millioner kroner, hvor det for hele 2016 var 40 millioner kroner. 363.000 hovedtelefoner og ørepropper er langet over disken på syv måneder mod 631.000 hele sidste år. Tilsvarende er der allerede i årets første syv måneder solgt for 17 millioner kroner højttalere mod for 22 millioner i hele 2016. Det svarer til 135.000 mod 217.000 hele sidste år.
Vi betaler altså gerne en højere pris for at få bedre lyd og flere praktiske funktioner.
Flere tusinde kroner er i orden
»Forbrugerne har ingen problemer med at betale 2.000-3.000 kroner for et par hovedtelefoner, hvis det er dem, de vil have,« konstaterer Christian Pagmert, der er markedsanalytiker hos GfK, som indsamler data om det faktiske salg af elektronik i danske butikker.
Det er et billede som producenterne selv bekræfter, og derfor fylder netop lyd - hovedtelefoner, højttalere og lydbarer til fladskærms-TV - rigtigt meget på Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin i disse dage.
»Der er en enorm vækst i især hovedtelefoner med Bluetooth-tilkobling, men en stor del af salget ligger i den billige ende til under 50 dollars. Der er dog stadig nogen, der gerne vil købe de dyrere ting til 2.000-3.000 kroner, og især sportsmarkedet vokser meget kraftigt. Samtidig havde folk i gamle dage én hovedtelefon, nu har de flere: en til streaming, en til at have med på farten, en til at dyrke sport og måske en i bilen,« forklarer Erling Madsen, pressechef for Philips.
Både egentlige hovedtelefoner (»on ear«, som dækker hele øret) og ørepropper (»in ear«, fordi de stikkes ind i øregangen) er i vækst, men det er det trådløse, der vægter nu.
»Det handler både om komfort og om, at de ikke må veje noget. Det er en udfordring for udviklingsfolkene i alle selskaber,« siger Erling Madsen.
Støjreduktion til flere - og på flere måder
Den japanske elektronikgigant Sony er netop rykket op som Europas største inden for netop salget af hovedtelefoner - både målt på styksalg og omsætning. Samtidig med lanceringen af den nye toptelefon, Xperia XZ1 og lillebroderen XZ1 Compact, har Sony nye hovedtelefoner og ørepropper klar i flere matchende farver og i både trådløs udgave og med ledning. Samtidig arbejdes der med støjreduktion i udvidet forstand.
Lyden skal nemlig ikke blot lukkes effektivt ude.
»Hovedtelefonerne kan selv indstille lydniveauer til forskellige miljøer, så man stadig kan høre omgivelserne, når man cykler, mens man om bord på et fly lukker al støj ude. Hovedtelefonerne opdager selv, hvilken indstilling de skal bruge, ud fra, hvordan man agerer,« forklarer Lene Aagaard, som er nordisk kommunikationschef i Sony.
Danske B&O Play, som er Bang & Olufsens eget selskab for hovedtelefoner og højttalere, sælger nu for næsten lige så mange penge som den klassiske B&O-forretning med lydanlæg og TV-apparater. B&O Play lancerede i Berlin i denne uge sine nye, trådløse ørepropper. Med en pris på 2.300 kroner er de i den dyre ende af det marked, som iPhone-producenten Apple har drevet i gang, da sidste års iPhone 7 kom uden det traditionelle hovedtelefonstik, hvorefter al tilkobling var nødt til at ske trådløst. Libor Matus, som er B&O Plays globale produktchef, kalder Beoplay E8-ørepropperne for flagskibet i samlingen.
Snart kan det hele kobles let sammen
Libratone, som også er dansk og producerer hovedtelefoner og højttalere, oplever også en voksende interesse for god lyd.
»Salget i Skandinavien går rigtigt godt - og bedst i Danmark. I en del år har der været en ret kraftig vækst i salget af Bluetooth-højttalere, hvor der efterhånden er en milliard udbydere. Den nye vækst ser derimod ud til at komme fra højttalere, som er koblet på det trådløse net derhjemme, og hvor man bedre kan styre kvaliteten af lyden. Trådløst tilkoblet udstyr er det, der vokser,« siger Uffe Kjems Hansen, der er global produktdirektør hos Libratone.
Han mener, at især Sonos med sine trådløse lydsystemer har lagt grunden til det hele.
»Sonos har gjort et fantastisk arbejde og klaret det godt. Men Sonos' systemer er lukkede, og nu er tiden nok ved at indhente dem. Når Apple kommer med sin trådløse Airplay 2-teknologi, som blandt andet gør det muligt at kunne styre sammenkoblede højttalere i flere rum, altså »multiroom«, og også Google og andre arbejder på området, vil der blive skabt en overligger, så man fremover kan koble forskellige mærker sammen. Tilgængeligheden bliver altså meget større, og det hele bliver simplere, hvilket vi ser som en fordel. Derfor forventer vi især i 2018 at se en endnu stejlere vækst,« forklarer Uffe Kjems Hansen.
Også bedre lyd til fladskærmen trækker
Endnu viser Libratones undersøgelser, at kun 10-15 procent faktisk streamer musik, hvorfor Libratone ser et meget stort potentiale for at få nye kunder.
»B&O Play ligger prismæssigt 20-30 procent fra os, så det ser vi ikke som et problem,« tilføjer han.
Libratone har endnu ikke trådløse ørepropper i sortimentet, der tæller trådløse hovedtelefoner og ørepropper med ledning. Det er de trådløse hovedtelefoner til omkring 1.800 kroner og den mindre, trådløse Zipp Mini-højttaler til godt 2.500 kroner, der er salgshittene i Danmark.
Ifølge analyseinstituttet GfKs tal for salget i Danmark udgør ørepropper med ledning 28 procent af salget af hovedtelefoner i Danmark, hvor hovedtelefoner med ledning udgør 23 procent af salget målt på antallet i januar-juli 2017. Men salget af trådløse Bluetooth-hovedtelefoner er gået kraftigt frem siden sidste år og udgør nu 15 procent af markedet målt på antal men hele 42 procent af den samlede omsætning.
Også salget af lydbarer - en vandretliggende højttalerkasse - placeret under fladskærmsfjernsynene skyder i vejret. TV-apparaterne får nemlig bedre og bedre billedkvalitet, samtidig med at de vokser i størrelse, men samtidig bliver de så tynde, at det er vanskeligt at bygge ordentlige højttalere ind i dem.
Derfor vælger mange at investere i en lydbar. 54 procent af de 47.000 højttalere, som danskerne frem til og med juli har købt, er lydbarer, og de udgør 56 procent af alle de penge, som vi lægger for højttalere - indtil nu 16 millioner kroner. Sidste år blev der solgt 88.000 højttalere i Danmark, hvoraf lydbarer udgjorde de 52 procent.
Berlingske dækker Europas største forbrugerelektronikmesse, IFA, i Berlin. Berlingske er inviteret af Branchen Forbrugerelektronik (BFE).