Danskerne er begejstrede for iværksættere: De skaber vækst og arbejdspladser

Danskerne er positivt stemte over for iværksættere, viser ny YouGov-undersøgelse. Men danskerne anerkender samtidig, at det er svært at slå igennem.

En af de danske iværksættere, der er lykkedes med at skabe arbejdspladser, er Peter Beier. I sit chokoladeimperium slog han for nyligt dørene op til en ny butik ved Axel Towers. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Iværksættere skaber jobs og bidrager positivt til den danske samfundsøkonomi, mener danskerne.

Det er hovedkonklusionen i en undersøgelse analyseinstituttet YouGov har foretaget for TechBBQ, der er en dansk tech- og innovationskonference.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1008 repræsentativt udvalgte danskere. Her svarer 82 procent at iværksættere i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad skaber arbejdspladser i Danmark. Kun 1 procent mener slet ikke, at iværksættere skaber arbejdspladser.

Samme billede tegner sig for danskernes holdning til, om iværksættere bidrager positivt til den samlede danske samfundsøkonomi. Her svarer 86 procent at iværksættere i nogen grad, i høj grad eller i meget høj grad bidrager positivt.

Det glæder direktør for TechBBQ, Avnit Singh.

»Der er masser lyst og gåpåmod i det danske tech-iværksættermiljø, hvorfor det på ingen måder kommer som nogen overraskelse, at iværksætternes vedholdende energi og skabertrang er smittet af på den danske befolkning,« siger Avnit Singh i en pressemeddelelse.

Danskernes holdning stemmer overens med virkeligheden. En undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed viste i 2015, at de flere end 20.000 iværksættere, som hvert år etablerer en ny virksomhed i Danmark, er langt vigtigere for vores velstand, økonomiske fremgang og den samlede beskæftigelse end hidtil antaget.

Men det er ikke alt lutter glade dage. For danskerne anerkender også, at der er udfordringer tilknyttet det at være iværksætter. Kun 3 ud af 10 mener, at der er gode eller rigtig gode muligheder for at opstarte og skabe en succesfuld virksomhed, mens 26 procent svarer at der er acceptable muligheder, og 32 procent at det er svært eller umuligt.

Berlingske Business beskrev for nyligt, hvordan de såkaldte »enkronefirmaer« har svært ved at vokse og slå igennem som succesfulde virksomheder.

I undersøgelsen har man samtidig spurgt, om folk ville investere penge i en iværksætter, hvis de kunne trække størstedelen af sin investering i skat.

Det er danskerne lunkne over for.

Således svarer kun 2 ud af 10, at det ville være »i høj grad attraktivt« eller »i meget høj grad attraktivt« at investere penge i en iværksætter, hvis de kunne trække investeringen fra i skat.

I regeringens erhvervs- og iværksætter-udspil fra sidste uge blev der introduceret flere tiltag, der skal gøre det mere attraktivt at investere i iværksættere. Heriblandt den såkaldte »aktiesparekonto«, som du kan læse mere om her, samt en lavere skat på aktieindkomst.

»Det er regeringens mål, at der generelt skabes en stærkere aktiekultur. Derfor skal beskatning af aktieindkomst uden for aktiesparekontoen også nedsættes. Det vil øge den mulige gevinst ved at vælge et liv som iværksætter. Og det vil styrke den enkelte danskers incitament til at spare op i aktier og derved bidrage til at skabe en stærkere aktiekultur.«

Avnit Singh mener, at de politiske vinde blæser i den rigtige retning, men at handlingen fortsat lader vente på sig.

»Den danske iværksætter-scene kan utvivlsomt bidrage med endnu flere arbejdspladser samt skabe flere og nye innovative produkter, der yderligere kan forankre Danmark internationalt og styrke vores økonomi. Men det kræver mere politisk handling. At vores politikere i øjeblikket sætter fokus på området med deres nyligt nedsatte Iværksætterpanel er et rigtig godt signal. Dog efterlyser vi fortsat bedre rammebetingelser for de mange mennesker, der bestræber sig på at skabe forretning ud fra deres gode ideer,« siger Avnit Singh i pressemeddelelsen.

Iværksætteren Tommy Ahlers er formand for regeringens iværksætterpanel. Han roste i sidste uge nogle af trækkene i regeringens vækstudspil.

»Der er konkrete ting, hvor vi kan se, at de har lyttet til os,« sagde han, inden han afbrød sig selv:

»Men de mangler sgu lige at lytte ordentligt efter!«