Danskerne elsker mini-PCer

De ultralette, bærbare mini-PCer har indtaget danskernes hjerte. I de få måneder, hvor de har været på markedet, har de solgt styrtende.

De nye mini-PCer kom først på markedet i sommerferien og har siden udviklet sig til en stor salgssucces. Her er det Acers bud, en Aspire One med Linux som styresystem, så maskinen kan tændes og slukkes lynhurtigt. Foto: Acer Fold sammen
Læs mere
De nye, bærbare mini-PCer ser ud til at være blevet en kæmpe succes blandt danskerne. På tre måneder er der solgt op mod 40.000 af de små computere, som er designet og beregnet til at tage med sig overalt, og som koster mindre end de »almindelige« bærbare.

»Mange ting tyder på, at mini-PCerne er kommet rigtigt godt fra start. Salget i tredje kvartal kan godt ligge på mellem 30.000 og 40.000 styk ud af de i alt 320.000 bærbare PCer, der er solgt i perioden,« siger senioranalytiker Anders Elbak fra analysehuset IDC Nordic, som følger udviklingen i IT- og telebranchen tæt.

Det er langt flere, end han havde ventet.

Ind på top 5

Salget har bragt den taiwanesiske PC-producent Asus ind som Danmarks femtestørste PC-leverandør. Asus stod bag den første mini-PC, Eee-PCen med en skærm på blot syv tommer og en vægt på under et kilo. Den kom i slutningen af sommerferien. Siden har en række øvrige PC-producenter lanceret deres bud på en mini-PC.

»Asus er gået meget kraftigt frem, og Acer er blevet størst og er vokset langt hurtigere end Hewlett-Packard og Dell,« siger Anders Elbak, der endnu ikke har den endelige optælling men anslår, at Asus har solgt omkring 20.000 mini-PCer og Acer mellem 5.000 og 15.000.

Priserne på mini-PCerne ligger fra 2.000 til 4.000-5.000 kroner.

»Mange entusiaster, som har ventet på mini-PCerne, har købt dem, tror jeg, men det er ikke utænkeligt, at den finansielle situation har gjort timingen for lanceringen af denne slags computere rigtigt god. I stedet for at købe en ny, bærbar PC får man en billigere model, der kan de fleste ting, som en bærbar PC kan,« siger Anders Elbak, der noterer sig, at mini-PCerne ser ud til at have udvidet PC-markedet.

Kunderne er private

Køberne er altovervejende privatkunder. Rigtigt mange er nemlig købt gennem kæder som Elgiganten og Computer City.

Mini-PCerne skal ikke erstatte de gængse bærbare PCer. Dertil vil mange nok synes, at de i længden er for små. De sælges derfor som supplement til de bærbare, så man har noget virkeligt bærbart, når man tager rundt. Desuden er rigtigt mange af mini-PCerne udstyret med Linux som styresystem i stedet for Windows. Dermed kan de tændes og slukkes på blot 25-30 sekunder.

De nyeste maskiner kan leveres med indbygget 3G-modem, hvor de fleste PCer i dag er nødt til at blive udstyret med en USB-modem, som skal kobles på eksternt for at give dataforbindelse til 3G-mobilnettet.

Mellem juli og september blev der i Danmark solgt omkring 91.000 stationære og 320.000 bærbare PCer, heriblandt mini-PCer.
Få overblik over mini-PCer

LÆS MERE