Danskere vilde med Vestas-aktier

Vestas har fået op mod 40.000 nye danske aktionærer i løbet af efteråret. Danskerne har brugt finanskrisen til en dramatisk ændring i vindmøllegigantens ejerforhold.

Foto: Scanpix. Vestas har nu over 100.000 aktionærer hvoraf mange er private investorer.
Læs mere
Fold sammen
Den voldsomme turbulens på verdens finansmarkeder ramte vindmøllekoncernen Vestas hårdt i efteråret. Aktierne i Vestas blev banket ned efter et massivt udsalg fra udenlandske investorer.

En uventet sidegevinst har dog været, at over 40.000 almindelige danskere har benyttet lejligheden til at købe aktier i vindmølleselskabet.

»Vi har set et voldsomt skift i vores ejerforhold gennem efteråret. I løbet af finanskrisen har mange udenlandske og især amerikanske investorer solgt ud. Men vi har samtidig fået op mod 40.000 nye navnenoterede danske aktionærer, og det har betydet, at den danske andel af vores aktier er gået fra 30 procent til 40 procent«, sige Peter Kruse, der er chef for investor relations hos Vestas.

Over 100.000 aktionærer
Samlet er Vestas i løbet af finanskrisen gået fra at have 75.000 til 115.000 navnenoterede aktionærer.

»Vi synes det er superfint, at vi får en masse nye ambassadører for Vestas. Vi ved godt, at de selvfølgelig gerne vil tjene penge på os, men vi ser også vores aktionærer som en slags ambassadører for Vestas«, konstaterer Peter Kruse.

Den voldsomme ændring i Vestas’ ejerforhold ændrer dog ikke på det faktum, at Vestas i høj grad er en dansk virksomhed på udenlandske hænder. Over 60 procent af aktierne er stadigvæk på udenlandske hænder, og to af de største aktionærer er amerikanske. Amerikanske Fidelity Investments sidder på omkring 5 procent af aktierne, mens den Denver-baserede investeringsfond Marsico ligeledes sidder på 5 procent af aktierne. Den danske pensionsgigant ATP er dog også aktionær med en ejerandel på 5 procent.

Vestas-ledelsen har ingen præferencer i forhold til aktionærsammensætningen.

»Men vi vil gerne have, at vores ejerkreds afspejler vores forretning, og derfor vil vi også gerne have aktionærer alle de steder i verden, hvor vi er til stede«, påpeger Peter Kruse.

Selvom aktierne i Vestas den seneste tid har haft næsen vendt opad, så har Vestas-aktionærerne dog stadig tabt millioner på vindmølleaktiens bratte kursfald i efteråret. De sidste seks måneder er der blevet barberet 42 procent af Vestas’ markedsværdi, mens det toneangivende C20-indeks i samme periode »kun« er faldet med 31 procent.