Danskere søgte råd hos investeringsbloggere: Nu har de mistet deres penge

Private danske investorer søgte investeringsråd hos bloggere, der anmelder investeringsvirksomheder. Nu har de mistet millioner til to estiske virksomheder, der mistænkes for svindel.

To estiske investeringsvirksomheder har siden januar været forsvundet med private investorers penge. Begge virksomheder havde hovedkontor i Tallin samt to mindre afdelinger i Riga i Letland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Mit førstehåndsindtryk af Envestio og deres hold er meget positivt. De er søde, hjælpsomme, professionelle mennesker med gode holdninger. Generelt set er jeg positiv og meget begejstret for at se, hvad fremtiden bringer for Envestio.«

Sådan skrev den danske blogger Jørgen Wolf tilbage i 2018 på sin blog om en estisk investeringsvirksomhed ved navn Envestio.

En af læserne af bloggen var danske Kristian Bergmann, som efterfølgende valgte at investere næsten 100.000 kroner i Envestio. Dette skete blandt andet på baggrund af Jørgen Wolfs beskrivelse af virksomheden.

Hvad, Kristian Bergmann og bloggeren Jørgen Wolf ikke vidste, var, at Envestio og en anden lignende investeringsplatform i januar 2020 ville fordufte med private investorers penge svarende til 118 mio. kroner. Begge virksomheder mistænkes nu for svindel, har Berlingske tidligere berettet.

Blogger: Jeg har ikke et ansvar

Jørgen Wolf lever af at dokumentere sit liv og sine investeringer på nettet. Han har sagt sit job op som IT-konsulent for at kunne leve efter konceptet FIRE – Financially Independent, Retire Early – som handler om at blive økonomisk uafhængig og leve af sine investeringer.

Det er denne drøm om finansiel uafhængighed, som hver måned trækker læsere som Kristian Bergmann til investeringsblogs, som Jørgen Wolf og andre står bag.

I dag ærgrer Kristian Bergmann sig over, at han valgte at investere i Envestio efter at have læst om virksomheden på Jørgen Wolfs blog.

»Jeg var desværre lidt for naiv i forhold til ham (Jørgen Wolf, red.), der investerer stort, og som tog rundt og besøgte investeringsvirksomhederne. Han talte meget varmt om dem, og jeg blev overbevist om at investere i dem,« fortæller Kristian Bergmann.

»At skubbe ansvaret over på mig som investor frem for at belyse svindlerne virker meningsløst,« lyder Jørgen Wolfs svar på kritikken.

Jørgen Wolf afviser, at han står tilbage med et ansvar over for de investorer, som lod sig inspirere af investeringsbloggen til at investere i virksomhederne. Wolf selv har investeret gennem virksomhederne og mener derfor, at han er et offer på lige fod med tusindvis af andre investorer.

»Jeg promoverer ikke noget, jeg skriver åbent om mine egne investeringserfaringer. Det kan jeg ikke gøre uden at nævne navne på de selskaber, jeg investerer i,« fortæller Jørgen Wolf.

Kristian Bergmann medgiver, at det ikke er bloggernes ansvar, hvor folk vælger at investere deres penge.

»Nu er det jo ikke bloggerens ansvar, at jeg og andre investerede i de platforme, men jeg savner lidt medfølelse og måske lidt anger,« uddyber Bergmann.

Ekspert: Der er tale om en tendens

Chefanalytiker hos Alm. Brand Michael Friis advarer mod, at man som privat investor baserer sine investeringer på bloggeres erfaringer.

»Man skal være opmærksom på, at mange bloggere er influencere, som sælger et produkt, og som ikke nødvendigvis er professionelle eksperter på det område, de rådgiver om,« siger han.

Peter Norman Sørensen, professor på Økonomisk Institut ved Københavns Universitet, forklarer, hvordan meninger blandt en gruppe ikke-eksperter kan veje tungere end eksperters anbefalinger.

»Det er en del af en bred trend i samfundet, at vi vænner os til at læse anmeldelser – altså andre folks bedømmelser om alt muligt – som de ikke nødvendigvis har nogen særlig viden om,« siger han.

Ifølge Michael Friis er det en ny tendens, at privatpersoner søger råd uden for den etablerede finansverden. Ifølge chefanalytikeren er det den manglende tillid til bankerne, der har givet plads til tendensen.

»Siden finanskrisen har private investorer mistet en del af tiltroen til den etablerede bankverden, og derfor søger de i dag andre veje. Af den grund ser vi klart en tendens, hvor folk søger vejledning hos personer, der står uden for den traditionelle finansverden. Det skaber tillid, at folk føler, at de er i øjenhøjde med deres rådgivere,« siger han.