Danskere skal hjælpe tyrkere med at bygge kæmpe lufthavn

Tyrkerne vil bygge en ny gigantisk lufthavn i Istanbul, og det skal Københavns Lufthavn sammen med sydkoreanske lufthavn Incheon hjælpe dem med. Det er en rådgivningsopgave, som løber over de næste fem år.

Foto: OSMAN ORSAL. Tyrkerne vil bygge en ny stor lufthavn i Istanbul.
Læs mere
Fold sammen

De kloge folk hos Københavns Lufthavn skal lære tyrkerne at bygge og drive lufthavn. Tyrkerne har planer om at bygge en ny gigantisk lufthavn i Istanbul, der skal kunne klare 90 mio. passagerer om året, og det skal Københavns Lufthavn hjælpe dem med.

Mere præcist skal Københavns Lufthavns indernationale konsulentvirksomhed, Copenhagen Airport International, CAI,  sammen med den sydkoreanske lufthavn Incheon rådgive det tyrkiske konsortium, der har ansvaret for opførslen og den efterfølgende drift af den nye storlufthavn i Istanbul. Rådgivningsopgaven løber over de næste fem år, og er det første resultat af det strategiske samarbejde som Københavns Lufthavn og Incheon har indgået.

Opgaven omfatter blandet andet strategiudvikling, etablering af virksomhedens organisation og ikke mindst drift af lufthavnen i både opbygningsfasen og i lufthavnens tre første år efter åbningen i 2017.

»De erfaringer fra blandt andet vores ambitiøse vækstplan Expanding CPH, vi har med at effektivisere og optimere byggeri og drift af en international storlufthavn, skal vi bruge til at sikre, at den kommende hovedlufthavn i Istanbul bliver drevet effektivt,« siger adm. direktør i Københavns Lufthavne a/s Thomas Woldbye.

»Samtidig kommer CAI’s mange års erfaringer som medejere af lufthavne i Kina, Mexico og Storbritannien os til gode i det arbejde, vi nu skal udføre i Tyrkiet sammen med Incheon,« siger Thomas Woldbye.

Incheon og Københavns Lufthavn indgik i november sidste år en partnerskabsaftale, der omfatter et tæt samarbejde på flere områder inden for energi, teknologi, mobile og online services og nu også det fælles udviklingsprojekt af lufthavnen i Istanbul.