Danskere siger OK til aflytning

Over halvdelen af danskerne vil give Politiets Efterretningstjeneste lov til at aflytte deres telefoner og læse deres post uden dommerkendelse. Eksperter advarer.

53 procent af danskerne siger OK til at blive aflyttet af PET, hvis det sker for at bekæmpe terrorister. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af danskerne finder det i orden, at politiet aflytter deres telefonsamtaler og læser deres elektroniske post, selv om der ikke foreligger en dommerkendelse, når det sker som led i kampen mod terrorister.

Det viser en meningsmåling, som Rambøll Management har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.

53 procent er villige til at se stort på, at Politiets Efterretningstjeneste skal have lov af en domstol til at aflytte telefoner og læse med i indbakken. Hele 69,3 procent af Dansk Folkepartis vælgere og 66,5 procent af Venstres er parat til at give PET frit spil, viser målingen. Det bekymrer eksperterne.

»Målingen viser, at danskerne har tillid til det danske politi. Det er velbegrundet. Set på verdensplan har vi virkelig et politi, som man kan have tillid til. Fejlslutning er, at vi kan blive ved med at have sådan et politikorps, hvis der ikke er domstolskontrol, for selv inden for det bedste politikorps er der brodne kar, som misbruger magten,« siger professor i strafferet ved Handelshøjskolen i København, Vagn Greve, til avisen.

Danmark overvåges

I Danmark er al brug af fastnet- og mobiltelefoni samt af Internet og elektronisk post siden 15. september 2007 blevet registreret og skal kunne udleveres - mod at kunne fremvise en dommerkendelse - til Politiets Efterretningstjeneste inden for en time.

Loven er imidlertid fuld af huller, da f.eks. bibliotekers netopkoblinger er undtaget, ligesom boligforeninger med under 100 boliger heller ikke skal logge datatrafikken.

Ingen teleselskaber vil fortælle, om PET overhovedet har bedt om indsigt med henvisning til terrorlogningsbekendtgørelsen.