Danskere nomineret til opfinder-Oscar for renere luftmiljø

Fire forskeres evne til at mindske forurening fra dieselbiler er nomineret til europæisk opfinderpris.

Tue Johansen er en af de fire danskere, der er nomineret til prisen European Investor Award. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et dansk hold af forskere er blandt de nominerede til prisen European Inventor Award - en såkaldt EPO, der af nogle kaldes opfindernes Oscar - når den skal uddeles 9. juni ved en ceremoni i Lissabon i Portugal.

De fire danske forskere, Tue Johannessen, Ulrich Quaade, Claus Hviid Christensen og Jens Kehlet Nørskov, har fundet en måde at lagre ammoniak på fast form.

Det gør det muligt at sænke forureningen fra dieselbiler og udlede en renere udstødningsgas.

Det gøres ved at fjerne de sundhedsskadelige NOx-gasser fra udstødningen på dieselmotorer.

Ifølge Tue Johannessen fører teknologien ikke blot en sundere udstødning med sig. Det tillader også motoren at køre optimalt, hvilket resulterer i en lavere CO2-udledning, forklarer han i en pressemeddelelse.

Det er ikke første gang, at der er udviklet teknologi til begrænsning af udledning af NOx-gasser.

Størstedelen af den teknologi fungerer dog først, når motoren er 200 grader varm, og det påvirker derfor næsten udelukkende kørsel på motorveje eller over lange distancer.

De danske forskeres teknologi virker derimod uanset udstødningens temperatur og kommer derfor til at gøre en forskel ved bykørsel over kortere afstande.

»Det danske forskerholds opfindelse er en vigtig udvikling for at reducere forureningen fra dieselbiler og er lovende i forhold til andre miljøvenlige applikationer,« siger formanden for EPO, Benoit Battistelli.

»På et tidspunkt, hvor meget opmærksomhed går på at reducere emissioner, har dette hold påvist, at menneskeheden kan overvinde nogle af sine største udfordringer gennem innovation.«

Ifølge et skøn fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er luftforurening skyld i syv millioner for tidlige dødsfald på verdensplan hvert år.