Danskere med ældre telefoner udfordres af NemIDs afløser

MitID, som fra oktober begynder at erstatte NemID i en af de største digitale omlægninger i danmarkshistorien, vil ikke virke på alle mobiltelefoner og tablets. Men en tur om kommunens borgerservice kan bringe flere end ellers med. Berlingskes læsere har masser af spørgsmål – her er nogle af svarene.

Mange danskere vil nu i deres NemID-app få besked om at gøre sig klar til det nye MitID, som begynder at afløse NemID. MitID kan bruges til at logge sig på samme steder, hvor man i dag kan bruge NemID, for eksempel i netbanken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Digitaliseringsstyrelsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En del danskere vil skulle ud at investere i en ny mobiltelefon eller i det mindste en fysisk tur omkring kommunens borgerservice, før de kan bruge det nye MitID, som fra udgangen af juni 2022 afløser det da 12 år gamle NemID og sender papkort med koder på historisk museum.

Årsagen er de skærpede krav til it-sikkerheden og dermed til, at det står krystalklart, hvem man er, når man får udleveret og bruger MitID.

Ældre telefoner er udfordret

Næsten fire millioner danskere af de 5,2 millioner, der i dag har NemID, anvender NemIDs nøgleapp, men for at få sit MitID udleveret fra oktober skal omkring to millioner fremlægge særligt bevis for, at de er, hvem de udgiver sig for at være. Det sker ved, at man scanner første side i sit (danske) pas og efterfølgende chippen i passet (som sidder i alle pas udstedt siden 1. januar 2012) ved at bruge telefonens kamera og NemID-appen – eller får hjælp til skiftet gennem kommunens borgerservice.

Digitaliseringsstyrelsen har lavet en kort video, som viser, hvordan man gør.

Kun nyere telefoner er imidlertid i stand til at læse den NFC-chip, der sidder i passet. Det kan iPhones fra iPhone 7 (fra 2016) med Apples iOS-mobilsoftware i version 12 eller nyere samt Android-telefoner med Android 7.0 eller nyere udgaver af Googles mobilsoftware.

Men selv om telefonen ikke er i stand til at aflæse passets data, vil man måske alligevel godt kunne bruge MitID på den, når først sikkerhedsproceduren er klaret på anden vis, altså i kommunens borgerservice.

Der er faktisk flere muligheder

For ifølge Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet, som står for MitID, vil Apple-telefoner helt tilbage til iPhone 5S fra 2013 godt kunne bruge MitID-appen efterfølgende. Tilsvarende kan ældre Android-telefoner, som heller ikke kan aflæse pasoplysningerne, godt bruges, når først borgerservice har hjulpet med det praktiske.

Dermed vil de to-tre procent af danskerne, der har en ældre iPhone, og omkring otte procent med en ældre Android-telefon ikke kunne være med. På tabletsiden vil omkring 12 procent med en iPad og 23 procent med en Android-tablet være hægtet af ifølge analysefirmaet Statcounter, der måler, hvilken software der ligger på udstyret, når man går på nettet og besøger forskellige netsider.

Hos Ældresagen lyder rådet til alle bekymrede, at man bør tage et skridt ad gangen og ikke gøre noget, før man har fået svar på sine spørgsmål ved for eksempel at kontakte MitIDs supportfunktion. Ældresagen er bekendt med, at det kan være en svær proces at gennemskue for den enkelte og råder derfor til, at man kontakter supportfunktionen både om hjælp til at installere MitID og om råd og vejledning til, hvilke telefoner og hvilke udgaver af mobilsoftwaren det kræver at kunne bruge MitID.

200.000 skal skifte hver uge

Fra oktober – to måneder senere end planlagt – begynder bankerne, som sammen med Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet står for MitID, at bede kunderne om at skifte fra NemID til MitID. Det vil ske, når man bruger sin netbank.

Det er meningen, at 200.000 danskere hver uge skal sættes i gang med at bruge MitID, inden de sidste NemID-brugere er skiftet til MitID 30. juni 2022.

Sådan ser kodeviseren ud til MitID, hvis man ikke vil eller kan bruge mobilappen, nu hvor det velkendte papkort med koder forsvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: MitID.dk.

Med MitID afskaffes papkortet med koder. MitID vil fungere digitalt som en app, ligesom NemID gør det. Alternativt kan man få udleveret en lille kodeviser, der viser den engangskode, som man skal taste ind, eller en kodeoplæser med stor skærm.

Erhvervsbrugere vil senere skulle udskifte deres NemID-medarbejdersignatur med det nye MitID Erhverv.

Indtil alle de steder, hvor NemID bruges i dag, er ændret til også at kunne håndtere MitID, vil man fortsat kunne bruge NemID. Derfor skal man beholde sin app og sine kodepapkort, indtil NemID helt lukker.

Masser af spørgsmål fra læserne

Overgangen til MitID og de tekniske udfordringer har skabt en del bekymringer blandt Berlingskes læsere. En række af spørgsmålene har Berlingske forelagt Digitaliseringsstyrelsen, og her er svarene på dem:

Hvis man kigger på kravet til at installere opdateringen i appstore, står der kun noget om hvilken iOS-version man skal have – intet om, hvilken type iPhone man skal have. Mange bliver meget sure over, at man skal have en ny iPhone, og kan mistænke udvikleren om at være i lommen på Apple. Så vidt jeg husker, var der vist også noget med covid-19-appen, men det løste man da vist nok?

Svar: MitID-appen kan bruges på langt hovedparten af alle smartphones og tablets. For iPhone understøttes styresystemerne iOS 12 og frem, hvilket svarer til, at man vil kunne benytte MitID-appen på iPhone 5S og efterfølgende modeller. Man kan se en liste over, hvilke styresystemer MitID understøtter, her: MitID.dk

Kan Digitaliseringsstyrelsen forlange, at vi skal købe nye enheder og kassere de gamle, selvom de ikke fejler noget? Hvad sker der, hvis vi nægter at købe nye enheder?

Svar: Har man ikke mulighed for at bruge MitID-app til smartphone, kan man benytte den gratis MitID-kodeviser.

Hvilket lovgrundlag berettiger styrelsen til at påføre borgerne ekstra omkostninger? Er relevante udvalg i Folketinget orienteret om denne ekstra omkostning, og hvad er deres reaktion? Det er min opfattelse, at det drejer sig om adskillige pensionister, der bliver bragt i en uacceptabel situation.

Svar: MitID er gratis at få og anvende. Har man ikke mulighed for at bruge MitID app, findes der fysiske alternativer, som ikke kræver en tablet eller smartphone, nemlig en MitID-kodeviser og en MitID-kodeoplæser. Kodeoplæseren er et alternativ til dem, der ser dårligt eller har et synshandicap. De første tre kodevisere eller kodeoplæsere er gratis, og deres batterier holder i cirka ti år ved normal brug.

Hvad koster en kodeviser, hvis man skal betale for den, og hvor let/svært er det at få en ny?

Svar: De første tre kodevisere er gratis. Herefter koster den 41,76 inklusive moms (medmindre der er tale om en reklamation). Kodeviseren kan bestilles på MitID.dk og tilsendes med posten eller kan afhentes i borgerservice.

Hvornår bliver det kritisk, hvis nogen stjæler ens kodeviser? Skal de for eksempel også have fat i ens mobiltelefon for at kunne begynde at misbruge ens identitet, eller hvordan?

Svar: MitID-kodeviser kan kun benyttes, hvis man har et bruger-ID og en adgangskode knyttet til den. Derfor er den forbundet med høj sikkerhed. Sikkerhed handler dog også om den enkeltes adfærd, og derfor skal man aldrig udlevere sin adgangskode til andre. Når man får tilsendt kodeviseren i posten, er den i øvrigt ikke tilknyttet en konkret MitID-identitet, så der er ikke risiko forbundet med at få den tilsendt.

Vil det med MitID fortsat være sådan, at danskerne ikke skal have råderet over deres egen digitale krypteringsnøgle til at få adgang til mere end ens bank? Som det er nu, skal man have installeret det, der hedder en offentligt digital signatur, for at bruge NemID til andet end sin bank.

Svar: MitID og NemID kan ikke sammenlignes, hvad angår offentlig digital signatur. Med MitID kan man logge på både netbank og offentlige selvbetjeningsløsninger. Men MitID bruges kun til autentifikation. Der findes derfor ingen centralt opbevarede private brugernøgler i MitID.