Danskere laver lyd i supertelefon

Verdens tredjestørste mobilproducent, LG, har lagt dansk software i en af sine nye topmodeller for at skabe fornemmelsen af surround sound. Næste mål for den lille softwarevirksomhed i Nordjylland er fladskærmsfjernsyn.

Vi er nu med i mobiltelefoner med de høje specifikationer og har ventet på at måtte fortælle det,« siger Jacob N. Andersen, salgsdirektør i det danske softwareselskab AM3D, her med LGs Optimus 2X, som softwaren arbejder i, når man afspiller musik. Foto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: De har skullet bevare hemmeligheden i næsten et år. Men endelig kan de 16 ansatte i den lille, nordjyske softwarevirksomhed AM3D fortælle, at de har fået foden indenfor hos verdens tredjestørste mobilproducent, sydkoreanske LG.

Nordjyderne laver nemlig gennem deres software virtuel surround sound-lyd i LGs splinternye Optimus 2X-telefon, verdens første mobiltelefon med to såkaldte kerner (ikke-teknikere vil kalde dem hjerner), der gør det muligt at have flere programmer i gang på samme tid på telefonen, ganske som vi kender det fra PCen, og som samtidig sikrer, at netsider hentes hurtigere end ellers.»Vi indgik aftalen med LG i begyndelsen af 2010 men har ikke måttet fortælle om den før nu. Det har vi ventet på at kunne, og det giver os store forventninger for 2011,« fortæller Jacob N. Andersen, salgsdirektør i AM3D, da Business.dk kikker forbi på den danske stand på verdens største mobilmesse, Mobile World Congress, i Barcelona i det nordøstlige hjørne af Spanien.

AM3D er en del af Nordjyske Holding med 1.000 ansatte og det regionale dagblad Nordjyske som nok det mest kendte medlem. AM3D opstod i 1997 og blev i 2002 et selvstændigt firma med afsæt fra Aalborg Universitet.

De oprindelige udviklere ejer fortsat 10 procent af virksomheden. AM3Ds software forbedrer lyden på mobiltelefoner, men den teknologi kan også bruges på fladskærme. »Vort fokus er at gå videre til fladskærms-TV, og derfor forsøger vi at komme ind hos producenterne i Japan, Sydkorea, Kina og Taiwan,« forklarer Jacob N. Andersen.

I februar 2010 oprettede AM3D et datterselskab i Tokyo med to ansatte, og i oktober kom endnu to ansatte til i den sydkoreanske hovedstad, Seoul. Derudover har selskabet en agent på Taiwan og samarbejder med det danske udenrigsministerium i Shanghai. Desuden laver AM3D 3D-lyd, altså giver fornemmelsen af dybde og forskellige placeringer, selv om man kun har to højttalere.Det er en teknologi, der anvendes i de danske F16-jagerfly, så piloterne bedre kan orientere sig. Den skal også med, når/hvis det stort anlagte jageflyprojekt, Joint Strike Fighter, engang bliver til noget. Endelig bruges softwaren i militæret, brandvæsen og politi.

Siden 2006 har AM3D sneget sig ind i lydsystemerne i i alt 17 Hyundai/Kia-bilmodeller, og der er ligeledes dansk lyd i seks telefoner fra Japans største mobilproducent, Sharp. Herhjemme bruges teknologien i Oticons Agil-høreapparat siden marts sidste år, og GNs datterselskab Jabra, som producerer trådløse hovedsæt til mobiltelefoner, har anvendt den siden 2008.