Danskere godt med i pris-ræs

Danmark ligger lunt i svinget, når Mipim-priserne – ejendomsbranchens Oscar – skal uddeles. Det er både en fordel for vinderne og for hele den hjemlige branche, vurderer ejendomsveteran.

FN-Byen i Københavns Nordhavn dyster sammen med tre andre projekter om en pris for årets bedste kontor- og erhvervsprojekt. Foto: Torkil Adsersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods kun en god håndfuld millioner indbyggere er vi danskere godt med ved de årlige uddelinger af Mipim-priser ved den årlige internationale ejendomsmesse i Cannes i Sydfrankrig.

I år har tre finalister i de syv priskategorier for nye eller planlagte bygninger danske rødder.

I kampen om »bedste kontor- og erhvervsprojekt« dyster FN-byen på Marmormolen med byggerier i London, Singapore og Hamburg. Det stjerneformede FN-kompleks ved Nordhavn åbnede i to etaper i år og sidste år og er tegnet af 3xN. Ejerne er PensionDanmark, ATP samt By & Havn.

I kategorien »bedste fremtidige projekt« er et planlagt boligkompleks i Taiwan tegnet af Bjarke Ingels Group (lille billede nederst til venstre på forsiden). Konkurrenterne er fem mexicanske tårne (stort billede på forsiden) samt byggeprojekter i Lund i Skåne og i Beijing.

Et andet hjemligt arkitektfirma, Henning Larsen, har sat stregerne til en BREEAM-certificeret erhvervsbygning i Oslo, nomineret i kategorien »bedste innovative grønne bygning«. De tre andre finaleprojekter er opført i Belgien, i Singapore og i Paris-bydelen La Défense.

I alt er 28 bygninger eller projekter indstillet, deriblandt en eksklusiv boligblok i Singapore (øverst til venstre på forsiden) og New Street-togstationen i Birmingham (midterste billede til venstre på forsiden).

Ganske tæt på København er det nye Emporia i Malmø med i finalen om »bedste butikscenter«.

Gevinst for Danmark

Det kan være svært at opgøre værdien af en Mipim-pris, endsige en finaleplads, og ingen af delene udløser højere huslejeindtægter til ejerne af bygningen. Men Tony Christrup, formand for Byggesocietetet og udviklingsdirektør i Arkitektgruppen, er sikker på, at kåringerne både gavner de kårede og den hjemlige ejendoms- og byggebranche i bredere forstand.

»Den, der får prisen, oplever det altid som en hæder og kan bruge det i sin markedsføring, ikke mindst arkitekter. Og set med danske øjne er det med til at sætte fokus på os som et innovativt land,« lyder hans vurdering.

Sidste år var tre danske byggerier med i finalerne, og det aarhusianske Isbjerget-boligkompleks, ejet af PensionDanmark, vandt i sin kategori.

Året før vandt Københavns Kommune en af priserne for et bibliotek i Nordvest-kvarteret.

Vinderne i de syv kategorier bliver udpeget ved en ceremoni torsdag aften.