Danskere flokkes om handelsmekka i Dubai

Lukrativt. Danske erhvervsfolk strømmer til skatteparadiset midt i de Forenede Arabiske Emirater. Antallet af tilstedeværende er firedoblet på bare fire år. Der er skattefrihed og rige muligheder for at etablere salg i en frizone.

Der er en skatteprocent på nul, ingen importafgift og kun meget lidt bureaukrati.

Dubai udgør i det hele taget en bekvem indgang til et enormt marked for it, energi og byggeri i Mellemøsten og Afrika.

De seneste år er antallet af danskere i den arabiske handelsfrizone mere end firedoblet fra 300 til 1.300 virksomheder.

Byens attraktive handelsbetingelser har i alt tiltrukket over 7000 virksomheder fra hele verden, og det hævdes at en fjerdedel af alle verdens kraner er på arbejde i Dubai. (vi kender ikke det nøjagtive antal af udenlandske virksomheder men da der alene i Jebel Ali

En dansk erhvervsmand beskriver byen således

- Dubai er eksploderet som by udviklingsmæssigt. Der bygges en masse og alt skal være verdens største, fortæller afdelingschef Claus Laursen fra Blue Water Shipping, der har været tilstede i Dubai siden 1991.

Mere eksportGenerelt er Danmarks eksport til Dubai stigende, mens importen er nedadgående.

Importen til Danmark blev næsten halveret fra knap 5 milliarder kroner i 2005 til 2,8 milliarder i 2006, viser tal fra Danmarks Statistik

Til gengæld eksporterede vi for 1,64 milliarder kroner til det arabiske skatteparadis i 2006, og udviklingen ser ud til at fortsætte i 2007, hvor vi indtil videre har eksporteret for næsten 1 milliard til De Forenede Arabiske Emirater.

Det er danske erhvervsfolk over en bred kam, som valfarter til Dubai. De vil sælge IT, biotek, industri-varer og yde bistand til byggeri og på energi- og miljøområdet.

Danisco, Arla, ingeniørfirmaet Cowi, Danfoss, Columbus IT og Chr. Hansen er nogle af dem

Der er i det hele taget travlt hos Det Danske Handelskontor i Dubai.

Generalkonsul Thomas Bay har netop været i Danmark for at fortælle danske virksomheder om mulighederne for at etablere et salgskontor i Dubai. Her var der fuldt hus hos Dansk Industri.

Masser telefonerNår det gælder import til Danmark er der en hel del danske distributører af it og teleudstyr i Dubai.

Blandt dem er Dangaard Telecom og brokeren Sunico A/S, der handler med store volumener af mobiltelefoner fra hele verden.

- De vælger typisk at lægge hele "warehouses" i Dubai, hvor de får varer fra Østen og distribuerer dem videre til Europa, fortæller luftfragtspeditør hos DFDS, Thomas Elmelund.

Det kun 14 mand store Sunico A/S i København opkøber blandt andet store partier af telefoner i Dubai. Firmaet gør sig bemærket ved at have en omsætning på syv mia. kr. i 2004/2005 og 5,8 milliarder 2005/2006. Dangaard etablerede kontor i Dubai i januar 2005. Endnu en succeshistorie er den om Informationsteknik Scandinavia A/S. Firmaet, der var ramt af et underskud på 2,3 mio. kr. under golfkrigen i 2001, fik efter etableringen af et kontor i Dubai i 2002 vendt skuden og nåede sidste år et positivt resultat på 4,3 mio. kr.

- Dubai er et attraktivt og enkelt sted at etablere sig. Det er også en styrke, at det ligger så tæt på markeder i Mellemøsten og Afrika, siger firmaets direktør Finn Halken.

Endelig har danskerne fået øje på, at der kan tjenes på fast ejendom i Dubai. Der er ifølge Dansk Ejendomsforening et afkast på 20 procent at hente i det arabiske handelsmekka.

Èn af de mange formidlere Pihl & Partnere skal snart udvide aktiviteterne dernede.

- Vi har oplevet en hel overvældende interesse. vi får omkring 30 henvendelser om dagen, fortæller investeringschef Lennart Kent fra Pihl &Partnere.

- Derfor udvider vi nu med en decideret ejendomsmægler-forretning i Dubai, fortæller Lennart Kent.BOKS Gode råd;

· Print dit visit kort på engelsk og arabisk

· Brug masser af farver i din præsentation.

· Vis gode manerer og høflighed.

· Kom til tiden til møder, også selvom du risikerer at blive holdt hen.

· Vær tålmodig.

· Tag tid til "small talk" - det kan betale sig

· Find forbindelser gennem Danish Business Council i Dubai

· Kaffe ritualer- Tag imod den lille kop kaffe med højre hånd. Bliver kaffen bliver hældt af en fin elegant kaffepot bør du acceptere mindst en kop. Et nej er uhøfligt. .

· Retuner invitationer

· Kvinder tages generelt seriøs Konservativ påklædning er anbefalet.

· vær forsigtig med selvironi.

· afslappende skjorte med lange ærmer er ofte passende. Jakkesæt er standard for de fleste møder.

Kilde: Danmarks Eksportråd