Danskere bag polsk vognmandsfirma anmeldt

Danskere bag omstridt polsk vognmandsfirma er meldt til politiet efter katastrofal dyretransport til Grækenland.

I sidste uge udstedte fødevarevaremyndighederne uden varsel et midlertidigt forbud mod at det polske transportfirma RMJ Trans kører levende dyr fra Danmark.

Baggrunden er en transport med 32 kvier til Grækenland fra Danmark i slutningen af maj. Den 4 døgn lange dyretransport resulterede i et af dyrenes død. 9 andre kvier savlede, havde åndedrætsbesvær og nægtede at rejse sig, da de græske fødevarekontrollanter stoppede bilen.

Intet tyder ifølge Fødevarestyrelsen på, at dyrene har fået vådt eller tørt undervejs, eller tilbudt den hvile som de skal efter reglerne.

Det er det odenseanske firma Agro Spedition Aps, som organiserer de polske dyretransporter fra Danmark - og dermed også den fatale tur til Grækenland. Derfor har Fødevarestyrelsen netop meldt Agro Spedition Aps til politiet. Direktør i Agro Spedition Aps, Rene Holm Hansen, vil ikke kommentere politianmeldelsen.

Personkredsen i Agro Spedition og RMJ Trans. har meget nære forbindelser til den berygtede fynske vognmand Peter Ottesen, der har fået talrige bøder og domme for at bryde reglerne på de lange dyretransporter.

DR TV viste i april hvordan udsultede grise åd af hinanden i desperation på een af Ottesens transporter til Letland.

RMJ Trans. og Agro Spedition råder om 11-12 lastbiler, hvilket gør det til et af landets største vognmandsfirmaer for dyretransporter.

En af det politianmeldte firmas faste samarbejdspartnere er Danmarks største exportør af levende kvæg Bovi-Denmark.

Og det samarbejde bliver ikke spoleret af en politianmeldelse og et forbud. Ifølge direktør for Bovi -Denmark, Evald Madsen, er der nemlig ikke umiddelbart sket fejl på kvie-transporten til Grækenland.

"Det vi har fået oplyst og set dokumentation for er at dyrene har været i hvilestald i Ungarn og oplysningerne om at dyrene er blevet omlæsset fra 2 til 1 lastbil undervejs er heller ikke rigtige. De 2 biler der læssede i Danmark læssede også af i Grækenland", siger direktør Evald Madsen til Radioavisen/P3 Nyheder.

Evald Madsen kan dog ikke forklare hvorfor mange af dyrene var i elendig en forfatning ved ankomst til Grækenland, hvis alle regler er blevet overholdt.

Han påpeger at den døde kvie ikke nødvendigvis er død af sult og tørst, men også kunne være blevet trampet ihjel af de andre dyr ved et uheld. Kilde: DR Radioavisen