Dansker skal styre pengekassen i kæmpe russisk supermarkedskæde

Den tidligere CFO for Carlsberg i Østeuropa starter mandag som finansdirektør i den russiske supermarkedskæmpe Lenta.

Danskeren Rud Pedersen får ansvaret for finanserne i en af Ruslands største detailkæder. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Danskeren Rud Pedersen får ansvaret for økonomien i en af Ruslands største supermarkedskæder, når han mandag starter som finansdirektør, eller chief financial officer, i virksomheden Lenta.

Rud Pedersen kommer fra en stilling som CFO hos Carlsberg Eastern Europe, hvor han har været ansvarlig for driften i fem af de tidligere Sovjetlande. Lenta fik allerede Pedersen ombord i november, men danskeren tiltræder først nu på grund af hans opsigelsesperiode, skriver Lenta i en pressemeddelelse.

Lenta er den største varehuskæde i Rusland, og landets tredje største detailkæde. I 2018 havde virksomheden en omsætning på 413,5 mia. rubler, svarende til cirka 42 mia. danske kroner. Til sammenligning havde Salling Group, der blandt andet ejer Bilka, Netto og Føtex, en omsætning i 2017 - der er ikke offentliggjort 2018 tal endnu - på 58,8 mia. kroner.

Den russiske detailgigant er noteret på børserne i både London og Moskva. Aktien på den russiske børs er steget 2,9 pct. siden nytår, men er faldet 36 pct. inden for det seneste år. I London er den oppe 8,8 pct. indtil videre i 2019, mens den over det seneste år er dykket 42 pct.