Dansker ny topchef i SAP

Overraskende fyring af topchefen bringer danske Jim Hagemann Snabe ind som ny med-topchef i Europas største softwarevirksomhed.

Danske Jim Hagemann Snabe (til venstre) og amerikanske Bill McDermott afløser overraskende som ny topduo i Europas største softwareproducent. Foto: Ronald Wittek, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jim Hagemann Snabe blev søndag den højest placerede dansker i den internationale IT-verden, da han blev udpeget som ny med-topchef i verdens største producent af software til virksomheder, det tyske SAP.

Det skete, da den hidtidige topchef, den 56-årige Leo Apotheker, trådte tilbage, efter at hans kontrakt ikke blev fornyet. Leo Apotheker, som i april 2008 blev med-topchef i SAP og sidste år overtog hele ledelsen, forlod SAP efter »gensidig aftale« mellem ham og bestyrelsen om ikke at forlænge hans kontrakt.

To afløsere

To nye topchefer er udpeget i hans sted - Bill McDermott og Jim Hagemann Snabe. Den 44-årige dansker, som har været hos SAP i 1990, har hidtil stået for produktudvikling.

SAP laver software, der bruges til styring af virksomheder ved at kunne trække oplysninger ud af forskellige systemer og præsentere dem overskueligt. Men SAP har som de øvrige IT-virksomheder haft et hårdt halvandet år under finanskrisen og måtte sidste år ud i en fyringsrunde af 3.000 medarbejdere.

Amerikaneren Bill McDermottt har stået for den mere udadrettede del af SAP. Han kom til SAP i 2002 og har siddet i direktionen siden 2008.

SAP er også Europas største softwareproducent.

Nærmest opvokset i SAP

Jim Hagemann Snabe har hidtil stået i spidsen for en omsætning på 17 milliarder kroner og for 1.600 medarbejdere fra SAPs hovedkontor i Walldorf i Sydtyskland. Han er uddannet cand. merc. fra Handelshøjskolen i Århus, og hans interesse for matematik førte til et forskningsprojekt om matematisk optimering, hvilket blev indgangen til den dengang meget lille SAP-organisation i Danmark på blot otte mand. Efter et år som elev hos SAP i Tyskland opbyggede og ledede han 1991-1994 en konsulentafdeling i Danmark og åbnede også kontor i Norge.

IBM lokkede ham i 1994. Han blev leder af den danske konsulentafdeling men var som 29-årig tilbage hos SAP. Her blev han administrerende direktør for SAP i Sverige i 1996 og tre år senere nordisk SAP-chef, inden han igen blev hentet til Tyskland. I 2005 blev han direktør for udvikling og salg globalt.

Han er gift med Birgitte, og parret har to børn.

To danske chefer forsvandt

Den danske del af SAP har mistet hele to topchefer i år. Først forsvandt den øverste chef for Norden og Baltikum, danskeren Karen Nielsen, siden er også lederen af det danske kontor, Kenneth Mandrup, holdt op.